Foto: Mostphotos
Lina Jatko, hemslöjdskonsulent i Örebro län. Foto: Inger Persson
Foto: Mostphotos

Nationella succéprojektet från frö till fiber startar i vår

Till våren kommer det nationella projektet 1 kvm lin igång igen i länet. – Det blev succé förra året, säger ansvarig hemslöjdskonsulent Lina Jatko.

En kvadratmeter att odla på är allt som behövs för att kunna vara med i succéprojektet 1 kvm lin som drog igång förra året.

– Slöjdkonsulenter över Sverige förenades och det blev ett nationellt projekt att vi bjöd in människor att uppleva hur det går till från frö till fiber, berättar Lina Jatko, hemslöjdkonsulent på Örebro läns museum.

– Lin har odlats i många hundra år i Sverige, vi vill få folk att få upp ögonen för produktionen, från sådd i maj till när man rycker den i augusti-september.

Förra året deltog 200 personer i Örebro län och Lina Jatko säger att man redan fått in anmälningar till årets omgång som har sista anmälningsdag 1 maj.

– Det går ut på att man får en påse linfrö och så odlar man den på en kvadratmeter, därav namnet på projektet. Vi vill att man ska lära sig hur processen från frö till fiber går till.

Lina Jatko säger att flera av de som anmält sig pratat om världsläget och att man vill lära sig att skapa saker själv.

– Det finns både en kulturhistorisk del i projektet och att man kan sätta in det i sin vardag. Jag vill att man ska lära sig hur man går från att ha linfibrer till att få ett tyg, hur textilier produceras. Man ska få en tankeställare angående vad man köper och vad det kostar. Flera har hört av sig angående tillståendet i världen, folk vill veta att man kan ta hand om sig om saker inte finns att köpa i affärerna, avslutar Lina Jatko.