Nu är Ukraina på allas läppar

Rubriken är inte konstig. Ukraina är inte långt borta. Många har relationer till organisationer och människor i Ukraina. Dessutom verkar media bara klara en fråga i taget.

Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget. Freden är krossad i Europa och ett demokratiskt land i vår absoluta närhet har drabbats av krig.

Under lång tid har de flesta svenskar haft en inställning att krig i vår närhet är ganska otänkbart. Försvaret har inte prioriterats utan mer drabbats av nedskärningar.

Centerpartiet vill ha ett starkt försvar som finns i hela landet och som kan arbeta för att försvara vår demokrati, våra mänskliga rättigheter och vår frihet.

Vi behöver en uthållig civil beredskap av såväl livs- och läkemedel, som sjukvårdsmaterial.

Yrkesverksamma inom de gröna näringar har länge påpekat risken med att vi på livsmedel bara har en självförsörjningsandel på 50 procent. Nu är oroligheterna ganska nära och förhoppningsvis börjar fler inse behovet av en stark svensk livsmedelsproduktion.

Låt aldrig Sverige ge efter för auktoritära eller totalitära stater som försöker begränsa demokratiers självbestämmanderätt. Just nu är Rysslands angrepp i Ukraina på allas läppar. Men i vårt län känner vi till hur representanter från Kina hotar och utpressar medarbetare i länets största tidning. Vi ska vara stolta över och värna att vi har en fri press. Stötta frihet och demokrati i hela världen.

Enigheten i EU har varit stor att införa sanktioner mot Ryssland och att göra konkreta insatser för Ukraina. Både i landet och för de som tvingas fly.

För Centerpartiet är det viktigt att både Sverige och EU värnar asylrätten för de som flyr undan krig och förtryck.

Migrationsverket spår att över 200 000 flyktingar kommer hit från Ukraina före sommaren. En del har redan kommit till vårt län, bland annat till Örebro. Idag finns ett stort engagemang hos många. Nu är det privatpersoner och organisationer som hjälper till och de flesta boendena har lösts privat.

Nu behövs att Migrationsverket ”kommer ifatt” verkligheten. Kommunerna kan och vill hjälpa till, men det behövs en formell struktur så det framgår hur många och vilka som kommunen ska ta ansvar för. Detta är särskilt viktigt när det gäller barn.

Relaterade artiklar:

Ljus och hopp för Ukraina (2024-02-24)