Jämställdhet och kvinnors egenmakt på riktigt!

På internationella kvinnodagen den 8 mars vill vi lyfta fram det femte av FN:s globala mål som syftar till att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt.

Jämställdhetsmyndigheten skriver ”I Sverige ska kvinnor och män ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhetsarbetet rör frågor om makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet.” En närmare granskning av de här områdena visar att det finns mer att göra.

Ju mer makt och inflytande en person har inom näringsliv, högre utbildning eller någon annan organisation, desto större sannolikhet är det att den personen är en man. Samtidigt som löneskillnaden mellan män och kvinnor minskar är kvinnors disponibla inkomst fortfarande cirka 20 procent lägre än männens. Orsakerna är väl kända – kvinnor arbetar i högre utsträckning deltid, är föräldralediga längre än männen, arbetar i låglöneyrken och har högre sjukfrånvaro. Detta leder till att även pensionen är lägre för kvinnor.

Jämställdhetsmyndigheten skriver: ”Mäns våld mot kvinnor kan ses som den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle. Förutom lidandet för den som är utsatt påverkar våldet också närstående och innebär stora kostnader för samhället. Det är viktigt att arbeta våldsförebyggande och upptäcka våldet tidigt för att kunna ge skydd och stöd.”

En förändring förutsätter engagemang samt utvecklingsarbete där både män och kvinnor deltar.

Zonta arbetar uthålligt för kvinnors och flickors hälsa, utbildning och ekonomi, lokalt och ute i världen. Ett ambitiöst mål kräver att många fler står upp för Sveriges kvinnor och flickor – engagera dig!

Gunilla Fernberg, president för Örebro Zontaklubb

Cecilia Tivell, vice president

Zonta International är en ledande global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter, genom stödjande insatser och påverkansarbete. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden. www.zonta.se