Åsa Karlström ska med sina 40 år inom äldreomsorgen utbilda framtidens vårdpersonal i Karlskoga. Foto: Ann-Louise Larsson
Varje år samlar Åsa in julklappar till behövande. Foto: Arkivbild: Cathrine Gustavsson
Lisa Bodini, Åsa Karlström och Therese Johansson, Vuxnas Lärande i Karlskoga som jobbar med den nya utbildningen. Foto: Ann-Louise Larsson

Åsa får chansen att utveckla äldreomsorgen genom ny utbildning

I 40 år har Åsa Karlström jobbat inom äldreomsorgen i Karlskoga kommun. Nu ska hon dela med sig av sina erfarenheter i en helt ny kombinationsutbildning för personer med svenska som andra språk.

Allt fler med svenska som andra språk söker sig till äldreomsorgen och kommunikationen kan ibland utgöra ett hinder för både vårdpersonal och brukare, som helt enkelt inte alltid förstår varandra. Åsa Karlström har länge på eget initiativ stöttat ny personal med språkhinder på sin tidigare arbetsplats. För drygt ett år sedan blev hon utvald att gå en utbildning till språkombud för att ytterligare kunna stötta kollegor som inte har svenska som modersmål.

När Karlskoga nu startar upp en ny så kallad kombinationsutbildning där eleverna dels lär sig svenska och dels får kunskap inom vård- och omsorg genom både teori och praktik var det ingen tvekan för Åsa när hon fick frågan om att jobba som lärare på utbildningen.

– Jag brinner för att utveckla äldreomsorgen och nu får jag chans att göra det på ett annat sätt, säger hon.

I mitten av mars kommer de första 30 eleverna att starta med en samhällsorienterande kurs i fem veckor för att sedan gå över på vård- och omsorg kombinerat med svenskastudier och praktik, bland annat på Åsas tidigare arbetsplats Torpadalens äldreboende.

Efter avslutad utbildning på totalt 40 veckor blir eleverna anställningsbara som servicemedarbetare inom äldreomsorg och kommer ha förtur till vissa vikariat som inte kräver undersköterskeutbildning.

– Det här är någon helt nytt för mig och de senaste veckorna har varit väldigt annorlunda. Min son, som jobbar som lärare, har hjälpt mig en hel del och så har jag hjälp av kollegorna här på Vuxnas lärande, säger Åsa Karlström.

Nu ser hon fram emot att få träffa eleverna och att åter få komma ut till Torpadalens äldreboende, men nu i rollen att handleda och stötta eleverna under praktiken.

– Till en början kommer mycket handla om att hitta en gemenskap. Jag är övertygad om att vi har mycket att lära av varandra i gruppen, där eleverna kommer från olika länder, bakgrunder, språk och kulturer.

Som om inte allt detta vore nog håller Åsa även på med att skriva en bok om sitt liv, ”Du kan dö kärringjävel”, som hon har en vision om att kunna lansera på bokmässan. Hon fortsätter även med låtskrivande åt flera stora dansband och jobbar dessutom med fonden ” I kärlekens tecken” för att sätta guldkant på livet för utsatta i samhället. Närmast på programmet står en resa till något nöjesfält för barnfamiljer, något som inte kunnat genomföras på ett par år under pandemin.