Emanuel Dogan forskar i effektivare metoder vid hjärtstopp. Foto: Elin Abelson

Större chans att överleva hjärtstopp

Forskare vid USÖ har kommit fram till en metod som ökar chanserna att överleva ett hjärtstopp. Det handlar om att optimera en befintlig behandlingsmetod.

Årligen drabbas cirka 6 000 personer av hjärtstopp i Sverige. En av de viktigaste faktorerna för att öka överlevnaden är att tidigt påbörja hjärt-lungräddning för att öka blodtillförseln till hjärta och hjärna.

I sin avhandling har Emanuel Dogan utfört experimentella studier med en så kallad aortaocklusionsballong. Det är en uppblåsbar ballong som placeras i den stora kroppspulsådern via en ljumskartär. Ballongen fylls sedan med vätska vilket medför att blodflödet till nedre kroppshalvan avstannar. Detta gör att blodflödet omdirigeras till de viktiga organen hjärta och hjärna.

– På detta sätt kan blodflödet centraliseras till de organ som bäst behöver blod under pågående hjärt-lungräddning. Vi har studerat och försökt optimera dessa positiva effekter av aortaocklusionsballong vid hjärtstopp, säger han i en pressinfo.

Behandlingsmetoden har potential att förbättra chansen för patienten att återfå sin egen cirkulation och öka möjligheterna till överlevnad.