Foto: Ann-Louise Larsson

Snökaos -stadstrafiken inställd för första gången på fyra år

Orange vädervarning från SMHI, all busstrafik inställd i Örebro och, enligt SMHI, Sveriges värsta väder i södra delarna av Närke.

Ett tungt snötäcke har lagt sig över länet och mer är att vänta. Emma Härenstam på SMHI konstaterar att den orange vädervarning man gått ut med betyder att det är fara för allmänheten.

– Vädermässigt har södra delarna av Närke värst i Sverige just nu, förutom vid Roslagskusten där det också blåser från havet.

Vid sjutiden på morgonen meddelade Länstrafiken att all stadstrafik i Örebro ställs in.

– Vi fick signaler redan i lördags om hur vädret skulle bli och la ut info igår. Vid sju imorse fick vi in incidentrapporter om att bussar sitter fast över hela Örebro stad och då tog vår trafikoperatör Svealandstrafiken beslutet att ställa in trafiken, säger Johan Ljung, Områdeschef Trafik & Samhällsplanering på Länstrafiken.

Hos polisen är det också hög aktivitet, flera olyckor har skett och när det här skrivs står fortfarande en patrull på Hertig Karls Allé och dirigerar trafiken efter en olycka.

– Det är bussar som har krockat med varann, och vi har en patrull på plats. Det är totalstopp österut mot Östra Bangatan, men västerut rullar trafiken på som vanligt, säger Gabriel Henning, presstalesperson på polisregion Bergslagen.

Andra olyckor som rapporterats in till polisen är en krock med plogbil på Rudbecksgatan i Örebro vid 07.23, och flera olyckor runt om i länet med både person- och lastbilar där bilar fått bärgas från platsen och polisen fått stanna kvar och dirigera trafiken.

– Det har varit problem både på väg 50 vid Ingelsby där en lastbil inte kommer upp över en bro och på E20 vid Finnerödja där det har varit svårt att ta sig upp för backar när det är halt, säger Gabriel Henning och konstaterar samtidigt att det hittills inte har varit några personskador vid olyckorna.

Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst är försiktigt positiv.

– Det är inga stora störningar i tågtrafiken för SJ:s trafik. Men vi håller uppsikt när vi har en väderlek med mycket snö och håller tummarna för att trafiken ska rulla på på ett bra sätt resten av dagen.

Johan Ljung på Länstrafiken konstaterar att det är ovanligt att all stadstrafik ställs in.

– Jag har inte varit med om det under de fyra år som jag har jobbat här. Vi är glada att det är sportlov just nu, det hade inte blivit bra med skolskjutsarna om eleverna hade kommit för sent på grund av vädret.

När kan busstrafiken komma igång igen?

– Vi följer vädret noga, men det har sagts att det ska snöa hela dagen så det beror på hur man får undan snön.

Men hur länge ska då snökaoset hålla i sig? Emma Härenstam på SMHI vet besked.

– Ovädret passerar rätt över Götaland över dagen. Det är ett omfattande snöfallsområde som rör sig in och det kommer fortsätta snöa ända in till sena kvällen, då det mattas av. Det kommer börja blåsa framåt eftemiddagen och bli riktigt busväder, nordostlig eller nordlig vind med hårda vindbyar. Blåsten kommer hålla i sig ända till tisdag för att sedan avta. Lokalt blir det en-två decimeter snö. Men imorgon tisdag blir det soligt väder utan blåst.

Karin Löwengren