Läppapuss på tio-i-topp av vackraste ortsnamn – Snålkuk roligast

Vattendraget Läppapuss i Tivedens nationalpark har utsetts till ett av de vackraste ortsnamnen i Sverige av Språktidningen. Etta på listan är tätorten Morgongåva i Uppsala län följt av Juniskär i Sundsvalls kommun.

Inför omröstningen om Sveriges vackraste och roligaste ortnamn samlade Språktidningen in förslag från läsarna, allmänheten och en expertjury. Totalt kom drygt 500 förslag in. De tio kandidaterna i respektive kategori togs fram i samråd med expertjuryn.

Omröstningen har varit öppen för såväl Språktidningens läsare som allmänheten. Över 10 000 personer deltog i omröstningen. Läppapuss, som alltså är ett vattendrag i Tiveden, fick 1,6 procent av rösterna till de vackraste ortsnamnen, vilket ger plats tio. Andra vackra namn är Kärleken, Klockrike och Sunnanäng. Sveriges roligaste ortsnamn är Snålkuk, ett fjäll i Jokkmokks kommun. Snålkuk segrar med hela 37,5 procent av rösterna. Andra roliga ortsnamn som fått många röster är Frufällan, Stjärtnäs, Normlösa, Hej och Buslätt.