Ungefär en timme höll de igång livestreamen och värmen steg i vardagsrummet. Foto: Sofie Isaksson
Kan man sätta ett ljus här Jan så du syns, undrar Eva. Foto: Sofie Isaksson
Chris Bergstöm, Adam Östlund och Jan Östlund njuter av att spela. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson
Ljus och ljudcheck. Foto: Sofie Isaksson
Spelglädje Foto: Sofie Isaksson

Eva Eastwood livesänder från vardagsrummet

Eva Eastwood och bandet The Major Keys har mött sin kära publik under pandemin genom "live streams". Under lördagen spelade de rakt in i publikens vardagsrum och hjärtan. – Ibland har jag tänkt att jag sitter och sjunger i tapeten. Jag älskar människor, att inte få kramas eller gå för nära har varit tungt.

De två senaste åren har inte varit som de brukar för Sveriges okrönta rockabillydrottning Eva Eastwood.

Eva och bandet har precis som andra artister fått anpassa sig till en strikt hållen verklighet under en långvarig pandemi som nu i dagarna nått sin kulmen.

– Jag blev så glad att jag grät. Tre inbokade gig direkt, säger Eva.

Men i lördags körde Eva, Chris Bergström på gitarr, Jan Östlund, kontrabas, och Adam Östlund, virvel, en livesändning via sociala medier från Evas vardagsrum i Åsbro. Det var första gången de spelade ihop sedan november 2021.

De var inte raketsnabba, som hon uttrycker det, men de upptäckte live streams som ett enkelt sätt att nå ut. Sagt och gjort; Eva och bandet tog sina mobiler, vände på dem och började filma sig själva och spela.

– Här möter de mig och orkestern mer som personer, jag har förstått att det är väldigt uppskattat. Flera kanske är ensamma också. Det har varit allvar under pandemin och folk har förlorat nära. Jag pratar till dem, skänker omsorg och omtanke, ger tillbaka till publiken det vi fått.

– Streamsen har betytt mycket för oss att hålla igång, och det är inte alls det samma som att repa. Första gångerna var jobbiga, publiken fanns inte där, inga klappningar, bara tystnad, förklarar Jan Östlund.

– Men då man trycker på live-knappen blir man på tårna, det är på riktigt fast ändå inte, menar Chris.

En av spelningarna har fått närmare 400 000 visningar och ligger nu också på You Tube.

– Hela världen kan titta, vi kan nå ut på ett annat sätt och själva livestreamandet klär oss bra, säger Eva.

– Ja, det blir mer intimt, och Eva har en personlig historia att berätta, säger Chris.

Nu rullar de igång för kvällens spelning. Mobilerna riggade, ljus och ljud kollat. Eva hälsar välkommen och berättar att de har tittare med från Tennesse ikväll. De spelar i ungefär i en timme och tar emot en del önskelåtar som sonen Isak noterat i flödet under tiden.

Året 2020 inledde de med jubileumsturnén Eva Eastwood 20 år som artist, de hann med tre spelningar.

– Efter helgen i ett utsålt Vara konserthus och Halmstad blåstes allt av från ena dagen till den andra. Det var som att bromsa ett skenande tåg!

Det var nästan så att Eva önskade att det skulle lugna sig något; då under hösten 2019. Men hon kunde aldrig drömma om att en coronapandemi skulle slå till och stoppa allt. Första tiden bestod mest av krismöten. De berättar att det bitvis inte känts rättvist då kulturen fått ta värsta smällen.

– Det var på väg att öppna upp, men så var det som att få dörren i ansiktet. Från 50-gräns till åtta. Då blev det stopp helt, då gick det inte längre, säger Jan.

– Lite som att spela pingis med förbundna ögon, säger Eva.

Men hon säger att hon är tacksam och känner sig välsignad då hon fått många anpassade förfrågningar på spelningar. Några i bandet fick ta extrajobb för att klara sig ekonomiskt.

Ett arrangemang för max 50 personer blir även en budgetfråga då alla utgifter måste krympas.

– Det blev lite tillbaka där man började för 20 år sedan. Jag och min gitarr spelade på äldreboenden. Men det var också roligt och fint.

På ett mindre gig i Jönköping ringde arrangören och berättade att en man sagt ”kommer Eva då köper jag alla 50 biljetterna”, så de fick ordna ännu ett gig. Eva berättar att skivbolaget, bokningsbolaget och den hängivna publiken peppat och stöttat.

– Tio pensionärer på ett äldreboende eller 10 000 raggare i publiken spelar ingen roll. Varenda gig är jättekul, det menar jag verkligen, säger Eva.

De spelade in det tolfte studioalbumet ”Candy” för att fira Eva Eastwood 20 år som skivartist. Plattan nådde plats ett på svenska albumlistan under hösten 2021. Hon är nöjd med skivan och beskriver att de släppte på kraven och spelade i ren musikglädje.

– Vi har varit igång med strö-gig, inte alls som det skulle ha varit. Med en liten publik som sitter ner, vilket vi i och för sig uppskattat. Med sittande publik har vi haft uppmärksamheten från början till slut, en annorlunda publikkontakt då vi är mer vana vid sena och röjiga spelningar, berättar Jan.

Åter till kvällens spelning som går mot sitt slut.

– Vi måste avsluta med en riktig rökare, säger Jan och strax ångar hela vardagsrummet av värme och glädje.

Sedan pustar de ut med kaffe och tårta i köket. De konstaterar att 13 000 tittare sett sändningen via Facebook. ( Under måndagen är de uppe i 40 000 tittare)

Sonen Isak tar gitarren och spelar Svag av Victor Leksell och mamma Eva sjunger. Där och då väntar en ny vår.

Relaterade artiklar:

Eva Eastwood är kulturambassadör för Örebro län (2022-10-07)