Med lite tur kanske du kan se en stjärtmes, vanligare är blåmes och talgoxe. Foto: TORBJÖRN SWENELIUS/ LARS JOHANSSON/ Mostphotos
Blåmes och talgoxe. Foto: LARS JOHANSSON/ Mostphotos

Nu kan du räkna fåglar – hemma eller ihop med andra

Till helgen är det dags att räkna fåglar i BirdLifes årliga fågelräkning. Alla kan delta, men för den som vill passa på att träffa andra fågelintresserade arrangerar Närkes Ornitologiska förening fågelguidningar på två platser lördag och söndag.

Sista helgen i januari räknar tusentals svenskar hur många fåglar som dyker upp vid fågelmatningar runt om i landet och i år förstås inget undantag.

– Fågelräkningen pågår från fredag till söndag och det är högsta antalet fåglar av en och samma sort på en plats som ska räknas. Om jag till exempel först ser sju talgoxar och nästa dag ser tolv stycken på samma plats rapporterar jag tolv stycken, förklarar Ronnie Lindqvist, ordförande för Närkes Ornitologiska förening.

Var och en kan delta hemma ifrån sitt köksfönster, men vill man passa på att byta erfarenheter med andra fågelintresserade finns fågelguidningar som föreningen håller i både på lördagen och söndagen.

– På lördagen räknar vi fåglar vid Tysslinge Naturcenter i Rånnesta, och på söndagen vid Rosenbergsstugan i Oset. Då finns det fågelguider från föreningen på plats, berättar Ronnie.

Stora chanser finns att se domherrar, bofinkar, bergsfinkar och hackspettar.

– Med lite tur kan vi kanske se stjärtmes eller stenknäck också, fortsätter han.

Den fågelart som brukar det brukar rapporteras flest av talgoxen följd av blåmes och pilfink. Hur resultatet blir i årets räkning vet vi i början av nästa vecka.

Resultatet från fågelräkningen ska skickas in på vinterfaglar.se