Vi får aldrig glömma!

 

I dag, den 27 januari, uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag. På detta datum för 77 år sedan, 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau av den ryska armén. Då hade redan miljontals lägerfångar förlorat livet i förintelsen.

De onda krafterna existerar varje dag i vår omvärld. Jag känner oro över att vi ser antidemokratiska krafter mot judar, men även mot andra minoriteter. Pandemin har underblåst en ökning av konspirationsteorier och desinformation, ofta med högerpopulistiska budskap. Vi ser en pågående förvrängning och förnekande av förintelsen i stort.

När rykten sprids på sociala medier måste vi reagera och hela tiden vara klarsynta med gott omdöme. Därför är det viktigt att förstå och lära av vår historia. Vi har också ett ansvar att berätta för den yngre generationen.

I grunden är det en demokratifråga där vi politiker och medborgare har ett stort ansvar. Det handlar bland annat om att varje medborgare utövar civilkurage och medmänsklighet i sin vardag.

Jag sätter mitt hopp bland annat till alla goda krafter inom civila samhällets organisationer i Örebro län som kultur- och föreningsliv, församlingar och inte minst till den yngre generationen. Frågorna kan handla om dagsaktuella samhällsfrågor som ett medmänskligt samhälle, mänskliga rättigheter, säkerställandet av demokrati, olika former av utanförskap, mobbning, diskriminering, främlingsfientlighet, men även övriga hållbarhetsfrågor inom Agenda 2030.

Visst har det varit härligt att i mörkret se när Örebro läns städer och landsbygd lyser upp under helgerna med dekorationer och ljusslingor. Det ger en stämning och känsla av hopp i den mörkaste tiden på året. För jag tror att det är just hoppet men även tilliten till varandra som ändå är det viktigaste nu och i framtiden.

Vi har nyligen gått in i ett nytt år. För oss inom politiken och alla röstberättigade innebär det valår och vi tror skillnaderna mellan de politiska partierna i valet faktiskt kommer visa sig vara rätt stora. Jag är stolt över Centerpartiets värdegrund, synen på medmänsklighet och drivet kring hållbarhetsfrågor.

Jag kommer att återkomma i frågan med fokus på ledarskap, civilkurage och medmänsklighet senare i år i ett liknande ämne. Till dess vill jag rikta ett stort tack och god fortsättning till alla er i Örebro län som kämpar för ett bättre samhälle och stödjer de ”goda krafterna”!

Frank Tholfsson Centerpartiet i Kumla och ledamot i Centerpartiets distriktsstyrelse i Örebro län