Svävaren Smulle har sin hemstation på Vinön och piloterna Mikael Broström och Patrik Olofsson deltog i helgens övning. Foto: Sofie Isaksson
Lördag, Hjälmarbaden. Foto: Sofie Isaksson
Anders Linreus, Uddevalla och Niklas Johansson, Västkusten. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Mikael Broström
Mycket mekjobb blir det. Foto: Mikael Broström
Precisionsövning. Foto: Mikael Broström

Svävarpiloter ”avrostade” sig inför säsongen på Hjälmaren

Under helgen övade Sjöräddningssällskapet med sin svävarflotta på Hjälmarens is för första gången någonsin.

I helgen samlade Sjöräddningssällskapet 20 svävarpiloter med svävare för övning på Hjälmarens is, de utgick från Herrfallet. Det är första gången som övningen var förlagd på Hjälmaren. Storstockholms Brandförsvar och Kustbevakningen har även varit på plats under förra veckan och övat.

–  Det är första gången som det sker här, tidigare har övningen skett på Siljan och Runn i Dalarna, säger Rikard Widlund stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet RS Hjälmaren som själv inte deltar i övningen och tillägger:

– Hjälmaren ligger geografiskt sett bra i Sverige, blir detta lyckat kan det säkert bli fler gånger.

Helge Skärlén, är nationell svävarutbildare på Sjöräddningssällskapet och har lett övningarna under flera dagar:

– Vi avrostar oss inför varje säsong. Vi hade tur med väder, det blåste upp, öppet vatten, isvallar och lite besvärligt. Hjälmarens storlek är bra och det finns svårighetsgrader att träna.

På en svävare åker man alltid parvis, en räddningsman och en svävarpilot. De frivilliga sjöräddarna som vill bli svävarpiloter eller finslipa sin befintliga kompetens deltog denna helg.

Efter trettonhelgen varje år förläggs träffarna, is och väder avgör var de sker och de två första övningarna var förlagda till Siljan och Runn.

– Jag får vittra med nosen varje år. Finns isen så kan det bli Hjälmaren igen, bara det är rätt förutsättningar för övning, säger Helge Skärlén.

Sjöräddningssällskapet har sammanlagt 22 svävare från Storsjön i Östersund ner till Hasslö i Karlskrona. Samt två hydrokoptrar, en på Västkusten och Siljan/Runn.

Läs mer i veckans Länsposten!