Anna-Lena Wennström, distributionsområdeschef på Postnord i Örebro, förklarar vad den nya modellen innebär. Foto: Ann-Louise Larsson
Om några veckor införs varannandagsutdelning i länet. För Länspostens prenumeranter innebär det att de varannan vecka får vänta en dag extra innan tidningen dyker upp i brevlådan. Foto: Ann-Louise Larsson

Posten kommer i lådan varannan dag

Från och med den 31 januari kommer alla hushåll i länet att få sin post utdelad varannan dag. Anledningen är att det skickas färre brev i Sverige.

Antalet brev som skickas har minskat under de senaste tjugo åren, samtidigt som paketen blivit allt fler i takt med att e-handeln ökat.

För att anpassa verksamheten efter behoven har Postnord valt att gå över till att dela ut brev, tidningar och reklam varannan dag till länets hushåll. Detta kommer att ska enligt ett rullande schema som innebär att du ena veckan får din post utdelad på måndagar, onsdagar och fredagar för att veckan därpå få den på tisdagar och torsdagar. Hushållen delas upp på olika utdelningsslingor och på Postnords hemsida kan man se vilka dagar ens hushåll ska få post. Även lantbrevbäringen omfattas.

Expressförsändelser och varubrev är undantagna och kommer att delas ut varje dag även fortsättningsvis. Det kan alltså hända att postbilarna kör runt i ett område trots att det inte är utdelningsdag.

– Utdelningen av varubrev läggs upp efter var mottagarna finns och hänger inte ihop med den ordinarie utdelningen, förklarar Anna-Lena Wennström, distributions-områdeschef på Postnord i Örebro.

Inte heller tömningen av de gula lådorna som man postar sina brev i påverkas av de nya rutinerna.

– De kommer att tömmas varje dag precis som idag. Vi har fortsatt lagkravet att en försändelse ska delas ut inom två dagar att hålla oss till, tillägger Anna-Lena Wennström.

Förändringen gäller alla hushåll och företag som har en gatuadress. Postboxar berörs inte.

För Länspostens prenumeranter innebär förändringen att de varannan vecka kommer att få sin tidning en dag senare, på fredagen istället för torsdagen.

– Det ska inte innebära några dramatiska förändringar mer än att man varannan vecka får tidningen en dag senare. Om fredagen är en helgdag får vi se över om vi kan tidigarelägga vår produktion så att tidningen delas ut någon dag tidigare, säger Bertil Pettersson, ansvarig utgivare för Länsposten.