“Så här gör bagaren” säger Åsa Karlsson och visar alla hur de ska sätta sig och “baka” på marken. Foto: Hanna Sjökvist
Alla barnen fick gå på rad och hålla i ett rep för att hålla avstånd när godiset skulle hämtas hos tomten. Först i ledet gick renen Rudolf (Tommy Sedell) Foto: Hanna Sjökvist
Systrarna K, Åsa och Karin Karlsson sjöng och ledde ringlekarna. Foto: Hanna Sjökvist
Rene Francis

Julgransplundring för framtida företagare i Åsbro

I lördags var det återigen dags för den årliga julgransplundringen vid affären i Åsbro. Ett 50-tal barn dansade runt granen tillsammans med sina föräldrar medan systrarna K höll i ringlekarna. – Det är säkert åttonde året jag kommer hit och gör det här och det är alltid jätteroligt, säger Åsa Karlsson, ena halvan och systrarna K.

Askersund och Kumla ställde in men i Åsbro blev det i alla fall en julgransplundring, utomhus.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och upplyser alla om att hålla avstånd, men vi ville inte ställa in, det är viktigt för orten att det händer något, säger Rene Francis, huvudansvarig för Åsbro näringsliv.

Han berättar att målet för Åsbro näringsliv är att vara en röst för Åsbro till kommunen samt att få företagare att träffas och utveckla näringslivet på orten. I detta är det också viktigt att involvera barnen. Därför samarbetar Åsbro näringsliv bland annat med Åsbro och Rönneshytta skolor för att ta fram en väggkalender varje år.

– Barnen är våra framtida företagare och framtida näringsliv, det är viktigt att de känner sig delaktiga, säger Rene Francis.

I dagsläget är cirka 170 företag anslutna till Åsbro näringsliv som förutom företagande har som mål att skapa en levande landsbygd. Förutom frukostmöten för företagen på orten arrangerar de till exempel cykelloppet Åsaflåset och så dagens julgransplundring förstås, som avslutades med att alla barn fick hämta varsin godispåse av tomten.

Rene Francis avslutar:

– Landsbygden måste vara levande, annars glöms vi bort, vi kanske inte har en massa fina krogar och teatrar men vi har glädje och livskvalitet.