Språkcaféts deltagare ses digitalt för att diskutera och träna på det svenska språket. Foto: Elina Bolmberg

Nya kontakter och fina samtal bland språkkompisar

Idag startar Örebro Läns digitala språkcafé igång igen, en möjlighet för nya och etablerade svenskar att prata med varandra och för de nya att lära sig språket. – Det blir ofta väldigt fina samtal, säger Elina Blomberg, projektledare.

Idag drar Örebro läns digitala språkcafé igång igen. Språkcaféet är ett samarbete mellan biblioteken i Örebro län och organisationen Kompis Sverige.

– Det är jättebra att människor från hela länet deltar, om varje kommun skulle haft ett eget språkcafé hade det kanske inte blivit så många deltagare, säger Darina Gustavsson som arbetar på Askersunds bibliotek.

Fokus för organisationen Kompis Sverige är att skapa möten mellan nya och etablerade svenskar. Att anordna ett språkcafé gör att kontakter skapas och att de nya svenskarna får träna på det svenska språket.

– Vi har olika teman varje gång vi ses, det kan vara allt från mat och böcker till högtider och Nobelmiddagen. Vi delas upp i små grupper och diskuterar temat och på slutet samlas vi och redovisar för de andra vad vi sagt, säger Elina Blomberg. Hon berättar också att det blir riktigt fina samtal som kan bli väldigt djupa och personliga.

Språkcaféets deltagare ses en timme varje onsdag, och att det är digitalt gör att fler kan vara med. Elina Blomberg berättar även att det har varit stort intresse för det digitala språkcaféet.

– Det är jättekul, i höstas var vi cirka 65 personer, men vi hoppas ju alltid att fler vill delta.