Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Pressbild: Håkan Risberg

Fördubblad smittspridning – omikron dominerar

Smittspridningen i länet har i det närmaste fördubblats senaste veckan. Under veckan konstaterades hela 3 500 fall och virusvarianten omikron dominerar helt.

Högst smittspridning är det i åldersgruppen 20-29 år, följt av 30-39 år och sedan 40-59 år.

– Den höga smittspridningen just nu kan förklaras av att virusvarianten omikron dominerar helt. Vaccinationseffekten på smittspridningen är begränsad efter att det har gått en viss tid från att man fick den andra dosen. Det gör att en person kan smittas av covid-19 även om personen har fått två doser vaccin. Däremot är vaccinet mycket effektivt avseende risken för svår sjukdom och därmed behov av sjukhusvård och intensivvård, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Utifrån att det nu sker en snabb smittspridning i hela landet införs nu återigen utökade restriktioner. Bland annat ska vuxna begränsa kontakterna i samhället ytterligare såväl på arbetet som i offentliga sammanhang och privat. Sedan i onsdags gäller bland annat att serveringsställen måste stänga senast klockan 23 och ta emot max åtta personer per sällskap, en meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt åtta personer. Det ska även vara minst en meter mellan sällskapen.

– Det är för närvarande utmanande för hälso- och sjukvården att hantera den totala sjukvården. Med den snabbt ökande smittspridningen kan man också förvänta en ökad belastning inom vården, säger Gunlög Rasmussen.