Andreas Walldén, Barnens dator. Foto: Ann-Louise Larsson
Länsposten nr 3, 2021.

Elkedja sponsrar med datorer – Barnens dator kan hjälpa fler

Ett år efter start har välgörenhetsorganisationen "Barnens dator" fått ett avtal med en stor elektronikkedja.

Andreas Walldén från Vretstorp och kollegan Mathias Ekemuhr, Örebro, gillar båda att skruva med datorer. De började prata om att det slängs mycket datorer och teknik i onödan. Samtidigt finns det familjer och barn som inte har ekonomiska förutsättningar att skaffa en dator. På den vägen föddes idén till ”Barnens dator”.

Genom ett inlägg på Facebook där de sökte efter datorer fick de kontakt med organisationens tredje grundare Daniel Moqvist, som haft liknande funderingar.

– Vi har hittills lämnat ut 12 datorer och har sex till som är redo för leverans innan jul. Just nu är efterfrågan stor och vi har 15 familjer i kö, berättar Andreas Walldén.

Organisationen har nyligen inlett samarbete med Elgiganten, som kommer att sponsra med ett tjugotal datorer per månad.

– Det ger oss betydligt mer muskler att växa och hjälpa fler familjer, inte bara i länet utan även i angränsande kommuner och län, säger Andreas Walldén.

De sponsrade datorerna kan vara returex, transportskadade eller utgående modeller som inte blivit sålda.

– I stort sett kommer datorerna vara leveransklara när vi får dem. Men vi vill fortfarande ha in delar och hela datorer från privatpersoner och andra företag som vill sponsra oss. Vi kommer inte sluta bygga ihop datorer själva av delar som givmilda länsbor sponsrar oss med, säger Andreas Walldén.