Juletid med en tung klump av oro i magen

Vad önskar du dig i julklapp? För en del är det en lugn jul som står högst på önskelistan.

Men juletider är också tider då våldet i hemmen ökar. Julen borde bara vara skratt, värme och gemenskap, men för vissa är julkänsla lika med en tung klump av oro i magen.

Centerpartiets julkampanj handlar om att bekämpa mäns våld mot kvinnor, detta otyg som borde förpassas till historiens soptipp.

Vi behöver hjälpas åt. Om någon befinner sig i fara, då rycker man in för att hjälpa. Oavsett om det handlar om en bilolycka, olycka på isen eller om du misstänker våld i hemmet. Larma polis, socialtjänst, 112, kvinnojour eller knacka på. Vad som helst är bättre än inget.

En form av mäns våld mot kvinnor är sexualbrott, och anmälningarna om sexualbrott ökar. Vi har lagstiftning kring både samtycke och oaktsam våldtäkt på plats, för att rättsligt garantera att ingen tvingas ha sex mot sin vilja.

Men nu tycks ett kryphål i lagstiftningen se dagens ljus. Någon som hört talas om sexsomni? Det har uppenbarligen tingsrätt och hovrätt gjort, eftersom de nyligen friat en man från våldtäkt, trots att de uppger att kvinnan är trovärdig.

Allt fler sexualbrottslingar i Sverige har börjat åberopa den sällsynta diagnosen sexsomni, där de påstår sig ha våldtagit kvinnor och barn i sovande tillstånd.

Sedan 2017 har detta åberopats i 30 sexualbrottsfall. Av dessa har männen (samtliga förövare var män) friats vid sju tillfällen. I åtta av fallen var offren barn.

Det här är en skrämmande utveckling som vi måste bromsa. Brottsoffer ska aldrig behöva lida för att förövaren eventuellt har en sjukdom.

Vilka andra sjukdomar ska förövaren kunna få straffrihet för? En bilförare som orsakar en olycka för att hen är alkoholist? Det finns förstås massor av exempel, men inget som kan försvara straffrihet.

Förövaren är ansvarig för sina handlingar, oavsett om hen är påverkad av alkohol, droger, läkemedel eller lider av en sjukdom. Att ens försätta sig i en situation där kvinnor och barn kan bli brottsoffer på grund av att du lider av sexsomni är oförsvarbart. Det är i mina ögon enkelt. Sov i ett eget rum, lås dörren om dig så att risken elimineras för övergrepp i sovande tillstånd.

Låt oss tillsammans se till att så många som möjligt får en fridfull jul.

Helena Vilhelmsson (C) riksdagsledamot