Valfläsket börjar brynas före skinkan kokas

Ny regering, nya statsråd, ny statsminister. Den första kvinnan dessutom.

Jag unnar verkligen Magdalena Andersson jobbet men avundas henne inte. Det finns förstås orsaker till att bytet sker just nu, knappt ett år före valet.

Om S misslyckas att bli största parti i höstens val kommer allt att bli hennes fel och sen blir det nog ingen kvinnlig partiledare för S på lång tid framöver.

Nu lyckades pressen också hitta en annan minister som hade betalningsanmärkningar. Glömda är klimatkriser och skenande bensinpriser. Här finns en politiker som misskött sig, en kvinna dessutom!

Viktigare borde vara att påminna om att politikerna i SD:s riksdagsgrupp uppvisar en brottsfrekvens på 15 procent (2017), skyhögt över andra partier. Vad blir de ofta dömda för? Jo, våldtäkt, sexköp, sexuellt ofredande, våld mot kvinnor och barn och misshandel. Precis de brott som de pekar ut som propaganda mot invandrares kulturer…

Det blir kriminaliteten och klimatet som blir huvudfrågor i valet gissar jag. Jag kommer att rösta på det parti som, i alla fall i regionvalet, lägger fokus på BB-frågan och frågan om våra tre lasarett och deras överlevnad. Nedmonteringen av Sveriges förlossningsvård borde verkligen vara en stor valfråga. Frågan sticker upp ibland som en nyhet men försvinner snabbt.

Varför barnmorskor drar från sina arbetsplatser som en avlöning analyseras sällan, i alla fall inte av de styrande. När det nyss utropades kris i Stockholm där 42 barnmorskor sa upp sig från ett sjukhus var USÖ snabbt ute och kommenterade att det inte fanns liknande problem i Örebro i alla fall. De hade glömt att det varje sommar de senare åren utropats kaosläge när barnmorskor likt andra yrkesgrupper också vill ha semester.

Är det en tillfällighet att det rör sig om ett kvinnoyrke som har så usla arbetsvillkor att personalen flyr över hela landet?  Naturligtvis inte. Är det konstigt att det händer när statistiken visar att antalet förlossningsenheter minskat de senaste 50 åren från 95 till 44 samtidigt som befolkningen ökat från åtta till 10,4 miljoner? Kan det bero på att antalet förlossningar inte går att planera i förväg?

På små förlossningsenheter kan det ibland vara ganska tomt och ibland ganska fullt. Det är alltså svårt att planera bemanningen. Om barnmorskorna rentav har för mycket tid att spendera på de födande och kanske (hemska tanke) låter dem ligga kvar flera dagar på avdelningen så finns det genast någon konsult som konstaterar att här finns det pengar att spara och möjligheter att stänga ner och dra in. Naturligtvis en konsult som aldrig satt sin fot på det BB de är satta att ”effektivisera”.

Konsultens lön överstiger förmodligen dessutom barnmorskans lön rejält. Antalet förlossningskliniker har i landet minskat med 54 procent på 50 år. Region Örebro läns administration har ökat med 75 procent på sju år.

Någonstans är det fel.

Titti Hansson