Händelser i världen och lokalt

Med denna rubrik kan man nog förvänta sig att få läsa om dramatiska världshändelser som klimatmöte i Glasgow, covidbekämpning i Rumänien och Volvos berg-och dalbana på börsen.

Jag tänkte faktiskt hålla mig till lite mer lättviktigt. Typ att drottning Elizabeth av England blev sjuk men har frisknat till igen. Ja, hon är ju bara 95 år tänker jag, hon har sex år kvar innan hon klår sin mor i ålder. Hennes man Philip blev 99 år. Vilka gener dom måste ha allihop! Hon har varit drottning i snart 70 år och verkar inte ha någon tanke på att lämna över till sin son.

Man skulle kunna tycka att det vore skönt att slippa vara drottning, men det verkar inte vara kutym att lämna över före sin död. Huruvida vår kung kommer att göra det är också en fråga. Nog unnar man barna att bli regenter innan dom blivit så gamla att dom helst vill pensionera sig men det funkar visst inte så i den kungliga världen. 

ABBA:s comeback har dominerat nyheterna och deras show med abbatarer i London säljer slut omedelbart säger de på nyheterna. Jag gick in och kollade och då kostade en ståplatsbiljett 4731 kronor. Nej tack, säger jag. Aldrig att jag betalar så mycket för att se någon artist någonsin. Och här är dom ju inte ens på plats själva. Jag lyssnar på låtarna gratis på Spotify free, det räcker för mig. En av låtarna har julanknytning och blir säkert årets julsång i radio och jag kan tänka mig att alla artister som ska åka runt på julkonserter nu har bråttom att repa in den.

Fotbollsälskarna sörjer ÖSK som får lämna allsvenskan. När man jobbar i västra länsdelen är fotboll den stora snackisen. Kommer Degerfors att hålla sig kvar? Det hänger verkligen på gärsgårn, i skrivande stund ligger de på strecket. I Degerfors och Karlskoga tröstar man sig med att OM det blir nerflyttning så var i alla fall storebror Örebro först därnere. Och då blir det roliga sammandrabbningar i superettan nästa säsong. 

Två saker som börjar på D kommer fram när temperaturen kryper under nollstrecket, dunjackan och dubbdäcken. För övrigt ska man enligt de där som kallas för trendsättare och influencers ”omfamna mörkret och kura skymning”. Tja, jag vet inte.

Jag tycker det är trevligare med ljus och jag får nog hålla i mig för att inte sätta upp julbelysningen för tidigt. En och annan utomhusslinga blir det nog även i november.

I trädgården behöver jag inte göra så mycket denna senhöst för rådjuren har redan befriat mig från grönkålen, kärleksörten, de perenna luktärterna och stockrosorna, som faktiskt blommat ända tills nu. Surt, sa räven, men å andra sidan har han (räven alltså) lyckligtvis inte hälsat på i hönsgården på många år nu, ta i trä.

Jag har nyss lärt mig ta vara på tuppar som inte är önskvärda i flocken och var riktigt stolt härom veckan när jag lagade coq au vin på egenuppfödda djur. Jag skulle gärna laga något läckert på de där förbaskade rådjuren också faktiskt.

Titti Hansson

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Undringar inför julen och en hel del annat

Det verkar som om tiden mellan höst och jul blir kortare och kortare. När man just har börjat vänja sig

Sätt på vatten och koka upp. Ta fram rena handdukar. Jag ringer taxi”.

Vi blir ständigt fler på vårt lilla klot i stora universum. I dagsläget är vi 7,8 miljarder klotbor. I mitten

När Nisse och Kalle kom bort i Paris

Resandet är igång igen så smått efter pandemieländet och det är bara att hålla tummarna för att vi någorlunda kan

Helgsemester i huvudstan på elscooter

En helgsemester i kungliga huvudstaden är aldrig fel, särskilt eftersom det fortfarande är billigt att bo på hotell mitt i smeten. Vi har en så vacker huvudstad – de mångfärgade husen som klättrar på brinkarna i city och ser ut som leksakshus när tåget rullar in i centrum, de pampiga byggnaderna efter Strandvägen, de mysiga gränderna i Gamla stan och de månghundraåriga kyrkorna, visst är det vackert.

Ett nytt sätt att se alltihop på rekordtid och ha roligt under tiden är att åka elscooter. Ja, de har väckt mycket uppmärksamhet på sistone vilket har gett dem dåligt rykte. Men under vår kortsemester tyckte inte vi att de låg ivägen och skräpade. Visst, de finns överallt, men det är ju det som är grejen. Du ska hitta en i princip just där du står när du behöver den. Det gjorde vi, vi behövde inte gå längre än tjugo meter innan det stod en av rätt sort och väntade på oss. Visst hade en och annan trillat omkull, men de låg vare sig mitt i vägen eller på trottoarerna.

Att köra runt på en var både nöjsamt och spännande. I vissa zoner, till exempel i hela Gamla stan och i Kungsträdgården får man inte köra fortare än sex kilometer per timme. Eller rättare sagt, man KAN inte åka fortare, för där saktade scootern ner av sig själv. ”Hur är det möjligt” tänker ett fruntimmer som inte ens begriper hur en robotgräsklippare vet hur och när den ska stanna. Jag vet i och för sig att det är en nedgrävd ledning i gräsmattan som säger ifrån. Men inte har man väl grävt ner elscooterledningar i Stockholms centrum så att scootern vet när den ska sakta ner? Obegripligt, men å andra sidan är det ju mycket man inte begriper.

En rejäl rundtur i Karlbergs slottspark blev det också. Här finns en spännande historik. Slottet Karlberg byggdes i mitten av 1600-talet och Karl XI med sin danska hustru Ulrika Eleonora bodde här. I slutet av 1700-talet blev den kunglig krigsakademi och sedan dess har officerare utbildats där, just nu även en närstående till mig som tog med oss på rundturen. Tyvärr får man inte gå in i själva slottet för där är fullt med försvarshemligheter från tre århundraden kan jag tro. Även en gammal karolinertrumma finns här som har hämtats från det blodiga slaget vid Poltava. Trumslagaren själv är död förstås men ändå inte, utan spökar med jämna mellanrum genom att knarra och knäppa på trumman och skrämma slag på stackars officerare som sitter på småtimmarna för att sammanställa rapporter.

Utsikt och framkomlighet runt Slussen är mycket begränsat på grund av jättebygget Projekt Slussen, som ska vara klart 2025. Rejält byggkaos kan man kalla det. Här har Stockholms stad överträffat sig själva med sina informationsskyltar: ”Välkommen till kaosets mittpunkt! Presenteras av frustrerade cyklister, urladdade elscootrar och vilsna turister”. Eller för utländska turister: ”Here is actually quite pretty. Close your eyes and imagine what it will be like when its ready” är några exempel att dra på smilbanden åt.

Och så det där med hotellfrukosten förstås. Alltid oslagbart!

Titti Hansson

Kronprinsessan slår alla kungar

Vi har haft finbesök i länet. Kronprinsessan med sin prins, Daniel, var här för ett par veckor sedan. Eller som