Andreas Andersson, kårchef på Kopparbergs brandkår, säger att det behövs fler kvinnliga kollegor. Foto: Karin Löwengren

Söker fler till deltidsbrandkåren

Deltidsbrandkåren i Kopparberg rekryterar, och de vill gärna ha fler kvinnor säger kårchef Andreas Andersson.

Deltidsbrandkåren i Kopparberg har haft ”öppet hus”. Andreas Andersson som är kårchef berättar att det tyvärr bara var två stycken som kom.

– Jag hade hoppats på större anslutning, vi kommer behöva ta in fler det närmaste året. Folk är sjukskrivna och några kommer eventuellt sluta, vi vill vara i framkant och ligga ett steg före.

Brandkåren består just nu av 18 personer, varav två kvinnor, men det behövs fler. Andreas säger att många tror att man behöver stora muskler för att vara brandman.

– Det är nog många som sitter hemma och tänker att det inte är något för mig, men de kan komma hit och kika så kanske de får en annan uppfattning. Man måste ju inte vara stor och stark, säger Andreas och fortsätter:

– Jag skulle önska att fler kvinnor ville ansluta, det är ju ett yrke för båda könen. Man ska inte känna att det ska vara mycket muskler och sådant, för så är det inte.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

– Du ska gå ett rullbandstest med utrustning på, sedan är det ett konditionstest och ett styrketest. Det är typ det som är kravet.

Andreas visar dosan han har i fickan.

– Alla har en sådan här dosa, den piper olika vid olika slags larm så vet man vad det är för någonting.

För att jobba som deltidsbrandman behöver man kunna inställa sig inom fem minuter vid larm och ha en arbetsgivare som godkänner att man får gå ifrån vid de cirka 100 larmen per år.