Andreas Andersson, kårchef på Kopparbergs brandkår, säger att det behövs fler kvinnliga kollegor. Foto: Karin Löwengren

Söker fler till deltidsbrandkåren

Deltidsbrandkåren i Kopparberg rekryterar, och de vill gärna ha fler kvinnor säger kårchef Andreas Andersson.

Deltidsbrandkåren i Kopparberg har haft ”öppet hus”. Andreas Andersson som är kårchef berättar att det tyvärr bara var två stycken som kom.

– Jag hade hoppats på större anslutning, vi kommer behöva ta in fler det närmaste året. Folk är sjukskrivna och några kommer eventuellt sluta, vi vill vara i framkant och ligga ett steg före.

Brandkåren består just nu av 18 personer, varav två kvinnor, men det behövs fler. Andreas säger att många tror att man behöver stora muskler för att vara brandman.

– Det är nog många som sitter hemma och tänker att det inte är något för mig, men de kan komma hit och kika så kanske de får en annan uppfattning. Man måste ju inte vara stor och stark, säger Andreas och fortsätter:

– Jag skulle önska att fler kvinnor ville ansluta, det är ju ett yrke för båda könen. Man ska inte känna att det ska vara mycket muskler och sådant, för så är det inte.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman?

– Du ska gå ett rullbandstest med utrustning på, sedan är det ett konditionstest och ett styrketest. Det är typ det som är kravet.

Andreas visar dosan han har i fickan.

– Alla har en sådan här dosa, den piper olika vid olika slags larm så vet man vad det är för någonting.

För att jobba som deltidsbrandman behöver man kunna inställa sig inom fem minuter vid larm och ha en arbetsgivare som godkänner att man får gå ifrån vid de cirka 100 larmen per år.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Veterinär vädjar om hjälp hos politikerna

"Vi klarar inte att upprätthålla djurskyddslagen längre" säger veterinär Vibeke Lem och vädjar om stöd från Örebros politiker angående veterinärbristen i länet.

Han är Hällefors egen Karl-Bertil Jonsson i juletid

Patrik Jensen och hans familj "har det inte så fett själva" som han beskriver det. Men ändå går tanken till de som har det sämre och därför har han dragit igång Julhjälpen 2021 Hällefors.

Tomtar joggade genom stan för den goda sakens skull

Vid lunchtid idag sågs ett gäng tomtar jogga genom stan. Från starten vid Almby kyrka tog sig deltagarna i "tomtejoggen" via stadsparken och USÖ slutligen fram till Våghustorget där glögg och pepparkakor väntade.

De förlorar jobbet när busslinjen läggs ner

Busschaufförer och resenärer; alla drabbas när 15 busslinjer i länet avvecklas. Axelssons Turisttrafik AB kör tre linjer som läggs ner i norra delen av länet och chaufförerna är både upprörda och ledsna.

Bjuder in till dialog i flyttbart containerkontor

Lekebergs kommun genomför nu en dialog om översiktsplanen med de boende i kommunen. – Syftet är att få inspel från medborgarna, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Niklasson (C).