Sara Pyhtinen i Odensbacken samlar in julklappar till ekonomiskt utsatta familjer. Sonen Kevin hjälper gärna till. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Målet är att hjälpa 50 familjer denna jul

Förra året startade Sara Pyhtinen "Barnens jul" där hon samlade in julklappar till barn i ekonomiskt utsatta familjer. Nu är hon igång igen och målet är att kunna hjälpa minst 50 familjer även i år.

Långt ifrån alla föräldrar har råd med julklappar till sina barn, och särskilt tufft kan det vara nu efter pandemin när en del blivit av med sina jobb eller varit mer sjukfrånvarande än vanligt.

– Julen har alltid varit en viktig högtid för mig och jag har många fina minnen från jular. Men när restaurangen som min man jobbade på gick i konkurs och han blev utan lön under en period och jag var föräldraledig insåg vi hur tufft det var ekonomiskt. Vi hade tur som hade anhöriga som kunde hjälpa oss. Alla har inte det och därför vill jag hjälpa dem med julklappar till barnen, säger Sara Pyhtinen i Odensbacken.

Förra året hjälpte hon fler än 50 familjer och i år är målet att kunna hjälpa minst lika många.

– Jag har börjat tidigare i år, det går också lite lättare nu när folk vet lite mer vad Barnens jul är för något, säger Sara.

På facebooksidan lägger hon upp önskelistor som hon fått in från hjälpsökande familjer. Förhoppningen är sedan att någon ska vilja skänka dessa saker eller pengar till att köpa sakerna på önskelistan. Fler företag har varit generösa och sponsrat med allt från leksaker till godis.

– Jag har till exempel fått saker från en leksaksaffär som haft någon transportskada och därför inte kunnats säljas men som fortfarande kan glädja ett barn, säger Sara Pyhtinen.

Sara gör det mesta av arbetet själv, men i år har hon fått hjälp av frivilliga som har erbjudit sig att köra ut en del av julklapparna.

– Det är jag väldigt tacksam för, det är något som tar mycket tid så det är jättebra att vi är fler som kan dela på det, säger hon.

Redan nu har Sara fått in en hel del presenter och pengar, men har flera aktiviteter planerade som ska dra in ännu mer.

– Det kommer bli ett lotteri till och jag har gjort i ordning julkalendrar för vuxna som jag ska sälja och använda pengarna till Barnens jul. Förra året bakade jag och sålde och det kommer jag göra även i år. I början av december kommer det upp en gran på Ica i Odensbacken där man kan lämna klappar, presentkort och pengar, säger hon.

Redan nu har det kommit in över 100 ansökningar från ekonomiskt utsatta familjer. Alla är välkomna att höra av sig men de som bor inom en femmilsradie från Odensbacken har förtur, bland annat med anledning av att det kostar mycket att skicka paketen med posten och att många helst hjälper familjer i sitt närområde.

– Jag kommer att fortsätta med Barnens jul så länge jag orkar. Redan nu planerar jag för 2022, säger hon.

Barnens jul har fått stor spridning. I år kommer en tjej i Italien som följt Barnens jul förra året att göra en liknande satsning i sitt område.