Helgsemester i huvudstan på elscooter

En helgsemester i kungliga huvudstaden är aldrig fel, särskilt eftersom det fortfarande är billigt att bo på hotell mitt i smeten. Vi har en så vacker huvudstad – de mångfärgade husen som klättrar på brinkarna i city och ser ut som leksakshus när tåget rullar in i centrum, de pampiga byggnaderna efter Strandvägen, de mysiga gränderna i Gamla stan och de månghundraåriga kyrkorna, visst är det vackert.

Ett nytt sätt att se alltihop på rekordtid och ha roligt under tiden är att åka elscooter. Ja, de har väckt mycket uppmärksamhet på sistone vilket har gett dem dåligt rykte. Men under vår kortsemester tyckte inte vi att de låg ivägen och skräpade. Visst, de finns överallt, men det är ju det som är grejen. Du ska hitta en i princip just där du står när du behöver den. Det gjorde vi, vi behövde inte gå längre än tjugo meter innan det stod en av rätt sort och väntade på oss. Visst hade en och annan trillat omkull, men de låg vare sig mitt i vägen eller på trottoarerna.

Att köra runt på en var både nöjsamt och spännande. I vissa zoner, till exempel i hela Gamla stan och i Kungsträdgården får man inte köra fortare än sex kilometer per timme. Eller rättare sagt, man KAN inte åka fortare, för där saktade scootern ner av sig själv. ”Hur är det möjligt” tänker ett fruntimmer som inte ens begriper hur en robotgräsklippare vet hur och när den ska stanna. Jag vet i och för sig att det är en nedgrävd ledning i gräsmattan som säger ifrån. Men inte har man väl grävt ner elscooterledningar i Stockholms centrum så att scootern vet när den ska sakta ner? Obegripligt, men å andra sidan är det ju mycket man inte begriper.

En rejäl rundtur i Karlbergs slottspark blev det också. Här finns en spännande historik. Slottet Karlberg byggdes i mitten av 1600-talet och Karl XI med sin danska hustru Ulrika Eleonora bodde här. I slutet av 1700-talet blev den kunglig krigsakademi och sedan dess har officerare utbildats där, just nu även en närstående till mig som tog med oss på rundturen. Tyvärr får man inte gå in i själva slottet för där är fullt med försvarshemligheter från tre århundraden kan jag tro. Även en gammal karolinertrumma finns här som har hämtats från det blodiga slaget vid Poltava. Trumslagaren själv är död förstås men ändå inte, utan spökar med jämna mellanrum genom att knarra och knäppa på trumman och skrämma slag på stackars officerare som sitter på småtimmarna för att sammanställa rapporter.

Utsikt och framkomlighet runt Slussen är mycket begränsat på grund av jättebygget Projekt Slussen, som ska vara klart 2025. Rejält byggkaos kan man kalla det. Här har Stockholms stad överträffat sig själva med sina informationsskyltar: ”Välkommen till kaosets mittpunkt! Presenteras av frustrerade cyklister, urladdade elscootrar och vilsna turister”. Eller för utländska turister: ”Here is actually quite pretty. Close your eyes and imagine what it will be like when its ready” är några exempel att dra på smilbanden åt.

Och så det där med hotellfrukosten förstås. Alltid oslagbart!

Titti Hansson