Anders Sparring och Per Gustavsson kommer till Lekebergs bibliotek. De har skrivit böckerna om skurkfamiljen Knyckertz som är grund till årets julkalender i SVT. Foto: Sara Mac Key
Det blir spökpyssel på många bibliotek runt om i länet. Foto: Mostphotos

Spökvandra, sporta eller delta i ett skrivarläger under höstlovet

Vecka 44 är det höstlov och länets kommuner har bullat upp med fullt av aktiviteter för både äldre och yngre barn.

Det är mycket spöken på höstlovet, men också olika slags kulturupplevelser, sport och pyssel. Det bästa är att alla de saker vi tagit med är gratis!

I Nora har Fritidsbanken och Naturskolan höstlovsäventyr där man kan lära sig tälja och prova mountainbike. I Askersund kan man bygga minecraft eller grilla marshmallows med scouterna och se på eldjonglör på torget. Alla i länet är välkomna på skrivarläger på Sjöängen i Askersund. I Åsbro är det Harry Potter-pyssel (ta med häxhatten!), i Mariedamm och Skyllberg kan man prova på luftgevärsskytte. På måndagen är det pysselkväll i Rönneshytta. Hällefors bjuder på spökvandring, tipspromenader, prova på-dans, discobowling och mycket sportaktiviteter. Finnerödja Hembygdsgård Discgolfbana har öppet och Tivedens guider har eldvecka.

Pyssel och skytte

Lekeberg lockar med tipspromenad med skurk- och polistema, pyssel på biblioteket och författarbesök. På fritidsgården i Mullhyttan blir det både filmkväll och halloweenfest. Lindesberg har skridskoåkning, monstervecka på biblioteket, bowling och travskola på Fornaboda. Fritidsgårdarna i Fellingsbro och Frövi har öppet och gårdskamp mot varandra på torsdagen. På Komtek i Frövi kan man bygga saker som rör sig.

Fåglar, curling och musik

I Örebro är det spökjakt på flera ställen. För den som är modig finns också en spökbod i Wadköping, rekommenderad ålder är tio år och äldre. Gillar man inte spöken kan man gå på Ornitologiska klubbens utställning om fåglar eller hänga nere vid Naturens hus där det pågår naturskola. Är man mer åt det sportiga hållet kan man passa på att testa fotbollsgolf och höghöjdsbanorna i Sörbybacken, curling i curlinghallen eller skateboard på Brädcentralen.

Badbomber och lödning

Är man pysselintresserad finns ulltovning på Vivalla och Brickebackens bibliotek. I Örebro konsthall kan man fixa en ny planet om man inte är nöjd med den vi har, på Komtek kan man lära sig göra badbomber eller löda. Kulturskolesamverkan håller i musikkollo på nätet om man hellre vill vara hemma och aktivera sig.

Kumla lockar med Halloweenfest för 13-19-åringar på fritidsgården Kvisten, de arrangerar en resa med bad på Kokpunkten i Västerås. Ung fritid åker till Yoump i Örebro och hoppar i trampolinparken. För de mindre barnen berättas spökhistorier och det blir pyssel på biblioteket.