Dialogmöten i Hasselfors och Finnerödja ställs in tillsvidare på grund av smittspridning. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Smittspridning ställer in dialogmöten tills vidare

De planerade dialogmötena i Finnerödja och Hasselfors ställs in tills vidare. Anledningen är den stora smittspridningen av covid-19 i Laxå kommun. – Vi hoppas kunna sätta ett nytt datum inom ett par veckor men avvaktar smittspridningsläget, säger utvecklingschef Hans Traav.

Laxå kommun testar under hösten ett nytt sätt att föra dialog med kommuninvånarna på landsbygden. Istället för tidigare medborgardialoger har Laxå kommun bjudit in till dialogmöten.

– Skillnaden är att på medborgardialogen har vi mer information från kommunen som vi presenterar. På dialogmötena vill vi höra mer av vad de boende vill ta upp och ta fram underlag till utvecklingsplan för respektive samhälle, säger kommunens utvecklingschef Hans Traav.

Dialogmöten har hållits i Röfors och Tived hittills och har bland annat handlat om ”överturism” för Tiveds del och om framtidsvision för Röfors del.

– Förhoppningen är att vi ska kunna följa upp detta med ett nytt möte i november. Jag hoppas förstås också på att vi så snart som möjligt ska kunna genomföra de planerade mötena i Hasselfors och Finnerödja, säger Hans Traav.

Även för centralorten pågår arbete med en utvecklingsplan och där kommer medborgarna att få komma till tals i en enkät.

– Vi tittar också på om det finns ett behov av medborgardialoger och räknar isåfall med att kunna hålla sådana i början av nästa år, säger Hans Traav.

Nya datum för dialogmötena kommer aviseras på kommunens hemsida, i sociala medier och via föreningar på respektive ort.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.