Satsningar på psykiska hälsan är ett måste

Världsdagen för psykisk hälsa (World Mental Health Day) sammanföll med att tidigare i veckan togs Vänsterpartiets motion angående En väg in för barn och unga med psykisk ohälsa upp för beslut i regionfullmäktige. Debatten blev lång och omfattande och regionens politiska majoritet valde att anse motionen besvarad, d.v.s. att de tycker att de redan uppfyllt den idé som motionen föreslår.

Förvisso har den politiska majoriteten gett en budgetförstärkning på 15 miljoner kronor till detta ändamål men vi tycker ändå att det fattas något. Det fattas några konkreta saker utöver mera pengar. Vi hade hoppats på att regionfullmäktige kunde bifalla motionen och jobba vidare med det förslag som fanns i densamma, en väg in för barn- och unga med psykisk ohälsa.

Erfarenheter från länsinvånare vi talat med och som sökt hjälp när deras barn eller ungdomar inte mår bra har upplevt det som krångligt att komma rätt så snabbt som det behövs. Olika telefonnummer att ringa kommer upp i kontakten med vården bara för att man i slutändan kommer att hamna där man började sin kontakt med regionen.

Det som föreslogs av V i motionen var att det skulle tas fram ett telefonnummer där man kan bli guidad rätt från start. Det är viktigt att de länsinvånare som söker hjälp känner att ärendet tas på allvar från start och det kan vara av yttersta vikt att rätt hjälp också ges fort. För det som står på spel är våra unga som måste få hjälp för att inte hamna i ett livslångt stadium av psykisk ohälsa eller ännu värre att dom unga känner att dom inte vill vara med längre och försöker avsluta sina liv.

I Vänsterpartiets budgetförslag finns satsningar, utöver den ordinarie sjukvården, på 28,5 miljoner kronor där en väg in finns med som en specifik del. Mobila team finns också med som kan åka ut och träffa de barn och unga som söker kontakt för att få hjälp med sitt mående. Resursförstärkningar som är så nödvändiga att man mycket väl kan säga att dom är ett måste för att skapa en första linje men en väg in för att möta dessa behov. Det är också en jämlikhetsfråga då vi vet att den psykiska ohälsan drabbar tjejer och kvinnor i större utsträckning jämfört med den manliga delen av befolkningen.

Vi ser fram mot fler debatter i regionfullmäktige i frågan då fler motioner på ämnet har lämnats in och kommer att lämnas in av V. Den politiska majoriteten får ta sig en funderare på sin kammare om det inte är dags att faktiskt gå Vänsterpartiets goda förslag till mötes och bifalla dessa, detta för den yngre generationens välmående, för deras framtid och i slutändan allas vår framtid.