Höstmarknaden i Latorp är populär bland både besökare och utställare. Foto: Ewa Overmeer

Framtidsveckan med 69 programpunkter att delta i

Både fågelholkar, musikkollo och äppelmust på Framtidsveckan som pågår fram till 24 oktober.

För tionde året arrangerar länets ROS-nätverk – Regional Omställning i Samverkan – Framtidsveckan. Med Framtidsveckan, som i år pågår 2-24 oktober, vill man lyfta fram hållbarhetsfrågor, och både föreningar, kommuner, näringsliv och privatpersoner bidrar till de 69 programpunkterna runt om i länet.

Latorps byalag är en förening som har varit aktiv på Framtidsveckan i många år. Ewa Overmeer, ordförande i byalaget, berättar att man i år anordnar fyra aktiviteter.

– Vi håller på mycket med hållbarhetsgrejor i byalaget. Vi har höstmarknad på lördag, den brukar vara populär med många säljare av skörd och hantverk. Barnen får lära sig att snickra en fågelholk, det blir kul för dem. Vår äppelmustanläggning är också igång, tar man med sig äpplen och en flaska så kan man pressa äppelmust som man kan ta med hem. Några dagar senare, den 14:e, har vi en kväll då man får lära sig om fåglar i vårt närområde, och slutligen lördag den 20:e har vi en workshop om hur man gör bivaxdukar.

Förra årets Framtidsveckan bestod till största delen av digitala samtal och föreläsningar, i år blir det en blandning av digitala kurser och fysiska aktiviteter. Två studieförbund håller i digitala kurser – Sensus studieförbund lär ut hur man lagar barnens byxknän och NBV musicbox har musikkollo med tre kurstillfällen.

Hela Framtidsveckan avslutas med att Hopajola och Nora Naturskola anordnar en familjedag vid naturreservatet Dammsjöhöjden utanför Nora.