Höstmarknaden i Latorp är populär bland både besökare och utställare. Foto: Ewa Overmeer

Framtidsveckan med 69 programpunkter att delta i

Både fågelholkar, musikkollo och äppelmust på Framtidsveckan som pågår fram till 24 oktober.

För tionde året arrangerar länets ROS-nätverk – Regional Omställning i Samverkan – Framtidsveckan. Med Framtidsveckan, som i år pågår 2-24 oktober, vill man lyfta fram hållbarhetsfrågor, och både föreningar, kommuner, näringsliv och privatpersoner bidrar till de 69 programpunkterna runt om i länet.

Latorps byalag är en förening som har varit aktiv på Framtidsveckan i många år. Ewa Overmeer, ordförande i byalaget, berättar att man i år anordnar fyra aktiviteter.

– Vi håller på mycket med hållbarhetsgrejor i byalaget. Vi har höstmarknad på lördag, den brukar vara populär med många säljare av skörd och hantverk. Barnen får lära sig att snickra en fågelholk, det blir kul för dem. Vår äppelmustanläggning är också igång, tar man med sig äpplen och en flaska så kan man pressa äppelmust som man kan ta med hem. Några dagar senare, den 14:e, har vi en kväll då man får lära sig om fåglar i vårt närområde, och slutligen lördag den 20:e har vi en workshop om hur man gör bivaxdukar.

Förra årets Framtidsveckan bestod till största delen av digitala samtal och föreläsningar, i år blir det en blandning av digitala kurser och fysiska aktiviteter. Två studieförbund håller i digitala kurser – Sensus studieförbund lär ut hur man lagar barnens byxknän och NBV musicbox har musikkollo med tre kurstillfällen.

Hela Framtidsveckan avslutas med att Hopajola och Nora Naturskola anordnar en familjedag vid naturreservatet Dammsjöhöjden utanför Nora.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.