Johan Stedt, jaktvårdskonsulent för Örebro/ Värmland på Svenska Jägareförbundet.

Tusentals jagar i årets älgjakt

Drygt 1 800 älgar får skjutas i länet med start fredagen den åttonde oktober.

Från och med i år finns det ett fastslaget datum för när älgjakten startar.

– Tidigare har den börjat andra måndagen i oktober, nu har man bestämt ett fast datum som för vårt län är den 8 oktober, vilket i år infaller på en fredag. Det finns fastställda datum för annat vilt men många jägare uppskattar nog inte förändringar, i synnerhet inte de som är hemvändare och brukar använda helgen innan till att resa och planera jakten, uppger Johan Stedt, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Intensiv helg

Han tror på en intensiv helg med ett tusental jägare ute i skog och mark under älgjaktens första dagar. Jägareförbundet går i år inte ut med några speciella rekommendationer till sina medlemmar med anledning av pandemin.

– Vi uppmanar så klart alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Johan Stedt.

Älgstammen i länet ser ut ungefär som tidigare år, vilket innebär att drygt 1 800 älgar får skjutas. Stammen är svagare i södra delarna av länet, vilket bland annat hänger samma med att det finns mycket annat klövvilt i området samt en hård avskjutning och vargintensiva områden. I vissa områden jagas det inga älgar alls, och i vissa områden i mycket begränsad skala i de södra länsdelarna. Tilldelningen görs av de sju älgförvaltningsgrupper som finns i länet och godkänns av länsstyrelsen.

Relaterade artiklar:

Kortare jakt med färre älgar att fälla i år (2023-10-05)