Johan Stedt, jaktvårdskonsulent för Örebro/ Värmland på Svenska Jägareförbundet.

Tusentals jagar i årets älgjakt

Drygt 1 800 älgar får skjutas i länet med start fredagen den åttonde oktober.

Från och med i år finns det ett fastslaget datum för när älgjakten startar.

– Tidigare har den börjat andra måndagen i oktober, nu har man bestämt ett fast datum som för vårt län är den 8 oktober, vilket i år infaller på en fredag. Det finns fastställda datum för annat vilt men många jägare uppskattar nog inte förändringar, i synnerhet inte de som är hemvändare och brukar använda helgen innan till att resa och planera jakten, uppger Johan Stedt, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Intensiv helg

Han tror på en intensiv helg med ett tusental jägare ute i skog och mark under älgjaktens första dagar. Jägareförbundet går i år inte ut med några speciella rekommendationer till sina medlemmar med anledning av pandemin.

– Vi uppmanar så klart alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Johan Stedt.

Älgstammen i länet ser ut ungefär som tidigare år, vilket innebär att drygt 1 800 älgar får skjutas. Stammen är svagare i södra delarna av länet, vilket bland annat hänger samma med att det finns mycket annat klövvilt i området samt en hård avskjutning och vargintensiva områden. I vissa områden jagas det inga älgar alls, och i vissa områden i mycket begränsad skala i de södra länsdelarna. Tilldelningen görs av de sju älgförvaltningsgrupper som finns i länet och godkänns av länsstyrelsen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.