Nora kommun tillhör Leader Bergslagen liksom Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsberg. Foto: Mostphotos

Leader Bergslagen bjuder in till digitala möten

I mitten på oktober ska Leader Bergslagens strategi för 2023-2027 vara inlämnad.

Leader är en utvecklingsmetod som utvecklades för 30 år sedan inom EU och som bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. Metoden är en viktig del i utvecklingen av Sveriges landsbygder. Via medel från lokala Leaderområden finansieras många projekt som förbättrar samhälle, förening och näringsliv på landsbygden.

2023 fördelar EU nya medel från landsbygdsfonden till Sveriges alla Leaderområden och just nu pågår ett arbete för att kunna ta del av stödet. Under nuvarande Leaderperiod, som blivit förlängd med två år till 2022, har Leader Bergslagen inte varit med. De kommuner i Örebro län som tillhör Leader Bergslagen är Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.

Utbetalda bidrag

Projekt som fick leaderbidrag under perioden 2007-2014 var bland annat Framtidsdagar i Bredsjö (Bredsjö Kulturkooperativ i Hällefors), Bördiga berg (Omställning Bergslagen i Lindesberg), Portabel dansbana (Lindesberg Folkdansgille i Lindesberg), Kulturarena Bångbro (Kopparbergs rock och bluesförening i Ljusnarsberg) och Rastälvens dag (Järnboås Bygdegårdsförening i Nora).

Remissmöten

Leader Bergslagens strategi för 2023-2027 ska lämnas in 15 oktober 2021. Leader Bergslagen bjuder nu in till remissmöten för de som är bosatta eller verksamma i Bergslagen. Digitala möten sker tisdag den 5/10 för företagare och onsdag 6/10 för alla. Läs mer på Leader Bergslagens hemsida.

Relaterade artiklar:

Nu vill Bergslagen få Leaderpengar igen (2021-06-22)