Nora kommun tillhör Leader Bergslagen liksom Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsberg. Foto: Mostphotos

Leader Bergslagen bjuder in till digitala möten

I mitten på oktober ska Leader Bergslagens strategi för 2023-2027 vara inlämnad.

Leader är en utvecklingsmetod som utvecklades för 30 år sedan inom EU och som bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. Metoden är en viktig del i utvecklingen av Sveriges landsbygder. Via medel från lokala Leaderområden finansieras många projekt som förbättrar samhälle, förening och näringsliv på landsbygden.

2023 fördelar EU nya medel från landsbygdsfonden till Sveriges alla Leaderområden och just nu pågår ett arbete för att kunna ta del av stödet. Under nuvarande Leaderperiod, som blivit förlängd med två år till 2022, har Leader Bergslagen inte varit med. De kommuner i Örebro län som tillhör Leader Bergslagen är Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora.

Utbetalda bidrag

Projekt som fick leaderbidrag under perioden 2007-2014 var bland annat Framtidsdagar i Bredsjö (Bredsjö Kulturkooperativ i Hällefors), Bördiga berg (Omställning Bergslagen i Lindesberg), Portabel dansbana (Lindesberg Folkdansgille i Lindesberg), Kulturarena Bångbro (Kopparbergs rock och bluesförening i Ljusnarsberg) och Rastälvens dag (Järnboås Bygdegårdsförening i Nora).

Remissmöten

Leader Bergslagens strategi för 2023-2027 ska lämnas in 15 oktober 2021. Leader Bergslagen bjuder nu in till remissmöten för de som är bosatta eller verksamma i Bergslagen. Digitala möten sker tisdag den 5/10 för företagare och onsdag 6/10 för alla. Läs mer på Leader Bergslagens hemsida.

Relaterade artiklar:

Nu vill Bergslagen få Leaderpengar igen (2021-06-22)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.