Håkan och Gunnel Wahlstedt på Hidinge gård och Bredsjö mjölkfår, kan bli Årets bonde 2021. Foto: Arkvibild: Privat/ Ann-Louise Larsson
Bredsjö mjölkfår kan bli Årets bonde i kategorin mjölk. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Årets bonde – tre nominerade gårdar i länet är med och tävlar

Hidinge gård, Berga gård och Bredsjö mjölkfår har alla chans att bli "Årets bonde 2021".

Årets Bonde är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Det tävlas i sex kategorier och i fyra av dessa finns representanter från länet. Vilka som vinner kommer att avgöras den 17 november.

Hidinge gård och Berga gård är nominerade i två kategoerier var. Berga gård tävlar i kategorierna kött och ekologiskt medan Hidinge gård tävlar i spannmål och kött. I kategorin mjölk tävlar Bredsjö mjölkfår.

– Det är alltid kul att få uppmärksamhet för det arbete man gör, säger Håkan Wahlstedt, Hidinge gård. Han har bedrivit lantbruket tillsammans med sin hustru Gunnel sedan 1994, då paret tog över efter Gunnels pappa.

Grisproduktionen är den största delen av verksamheten, som byggts ut under året och idag är Hidinge gård länets största slaktsvinsproducent med 15 000 grisar per år. Förutom grisproduktion odlar gården även spannmål, bönor, ärter och lin. Spannmålet används till stor del som foder till djuren. Tidigare köpte de in mycket bröd till utfodring av grisarna men detta går numera till etanolproduktion och istället har lantbrukarna fått se sig om efter andra lösningar.

– Vi köper spannmål från granngården och torkar själva. Dessutom använder vi oss bland annat av spillmjölk och öljäst från bryggerier, säger Håkan Wahlstedt.