Nu gör vi det – ta ansvar och minska våra utsläpp!

Skyfallen i Grythyttan och Bergslagen i somras drabbade oss med kraft. Vägar spolades bort och människor skars av i sina hem. Förutom stora skador på vägarna var det en mycket kritisk situation särskilt avseende framkomligheten för blåljuspersonal vid nödsituationer.

De senaste åren har vårt samhälles sårbarhet visats sig påtaglig med längre torka, brist på vatten och foder liksom våldsamma skogsbränder i området.

Effekten av klimatförändringen som vi upplever idag har forskarna förutspått redan i mer än 40 år. Antagandet var att förändringarna skulle drabba oss först om 100 år. Det skrämmande är att klimatförändringarna redan är här och verkar accelererar i mycket hög hastighet.

Vår klimatpåverkan

Härom sistens köpte jag en digital tidning i en app och fick veta att jag genom mitt köp hade släppt ut fyra kilo koldioxid, motsvararande cirka 17 kilometer bilkörning. Appen är kopplad till ett mätverktyg för klimatpåverkan och visar hur mycket utsläpp jag gör genom min konsumtion.

Enligt Naturvårdsverket släpper jag och svenska befolkningen ut cirka åtta ton växthusgaser globalt per person och år till följd av vår konsumtion. För att nå FN:s klimatmål om högst 1,5 graders höjning av medeltemperaturen till 2050, behöver de globala utsläppen vara högst ett ton per person och år. Genom att vi blir upplysta om våra personliga utsläpp kan vi lättare göra medvetna och smarta val för klimatet.

Sverige släpper ut 50,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter vilka till stor del kommer från industri och transport. Jag är därför glad att Centerpartiet har stark kompetens i bland annat EU som driver frågor om fossilfri industri.

Jag och du behöver ta ansvar för vår egen konsumtion och på utsläppen i vårt samhälle. Hur mycket växthusgaser släpper Hällefors, Nora eller Örebro kommun ut? Hur kan kommunen göra det enklare för oss att minska våra gemensamma utsläpp?

Det är bråttom nu och det räcker inte med ord om hållbarhet eller Agenda 2030. Våra kommuner behöver pålitliga verktyg för att mäta växtgasutsläpp, identifiera var den uppstår och hitta smarta sätt att utföra samma tjänst med mindre klimatpåverkan.

Så kan vi effektivt reducera våra växtgasutsläpp.

Nu gör vi det!

Tobias Nygren (C) Ledamot kommunfullmäktige, Hällefors