Tillsammans i omställning – för hållbar framtid

Om man följer både vanlig och social media så verkar Centerpartiet vara roten till nästan alla problem. Detta gäller oavsett om man finns på den vänstra eller högra sidan i politiken. Från vänsterkanten (V och MP) är Centerpartiet ett parti som med sina liberala ideer undergräver allemansrätten och medverkar till höjda hyror med mera. Partierna till höger (KD, M och SD) beskyller Centerpartiet för att vara ett socialistiskt parti som bara stöder S regeringen. Dessutom påstås det ideligen att Centerpartiet övergett landsbygden och bara är ”Stureplansparti”. Min tolkning utifrån detta är att Centerpartiet verkligen är en stark röst i mitten som stressar partierna både till höger och vänster. Så mycket att de tyvärr måste använda så kallad fake news för att smutskasta partiet.

Har Centerpartiet övergett landsbygden? I 19 regioner och över 200 kommuner är Centerpartiet med och styr i olika konstellationer. Detta är knappast styrt från Stureplan.

Det talas idag mycket energi och hushållning. Grunden för Centerpartiets politik är att hela landet bidrar till ett hållbart samhälle. En levande landsbygd är förutsättningen för ett hållbart samhälle. Landsbygden är platsen för framväxten av den gröna energin. Centerpartiet vill att Sverige ska visa vägen för hur skogen kan utvecklas som källa till biologisk mångfald, biomassa och som kolsänka. Tyvärr är regeringen mycket dålig på att driva och bevaka detta i EU.

Svenskt jordbruk och djuruppfödning säkrar sund och säker mat, bidrar till ett öppet landskap och ger förutsättning för biogas. Viktiga energiområden är vindkraft och solkraft och kommer att behöva byggas i hela landet. Naturnära turism kan skapa både förståelse för miljön och nya jobb. Grön näringslivsutveckling för nya företag och hållbara jobb sker till stor del på landet.

Samtidigt krävs miljövänliga och klimatsmarta lösningar i städerna genom effektiva transporter, byggnadssätt, energibehov med mera. Att bygga hållbara städer är en av de största utmaningarna vi har.

Oavsett om vi bor i staden eller på landsbygden, behöver hela landet bidra. Stad och landsbygd behöver varandra i omställningen till ett hållbart samhälle.