På fredag är det visning av skotillverkning på Skoindustrimuseet i Kumla. Foto: Sofie Isaksson

Kulturarv för alla i dagarna tre

I helgen öppnar hembygdsföreningar, arbetslivsmuseer och arrangörer upp för alla som vill uppleva kulturarvet. Årets temat är Kulturarv för alla.

– Årets tema Kulturarv för alla ger en god fingervisning om vad kulturarv handlar om. Kulturarvet kan upplevas i det nära och lokala vid landets många hembygdsgårdar och mindre museer, inte bara på stora museer i städerna, säger Jan Nordwall generalsekreterare vid Sveriges hembygdsförbund i en pressinfo.

Kulturarvsdagen anordnas varje år av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Syftet är att bidra till ökad förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Exempel i länet:

10/9 Visning av skotillverkning på Skoindustrimuseet, Kumla.

11/9 Vikingasilver på två platser med en lång historia – föreläsning i Glanshammar, kulturdag i Tryggeboda med vandring till Limstensgruvorna, SextettFestivalen i Brevens bruk, guidad visning av Riseberga kloster, stadsvandring med berättelser om skofabriker, Kumla

12/9 Regementmarsch och 1900-talsmuseeum, målningarna i Glanshammars kyrka –konservatorn berättar, kulturdag i Tryggeboda med vandring till Limstensgruvorna