Vi behöver framtidstro i en pandemi

Efter ett och ett halvt år av pandemi behöver vi alla hjälp till mer framtidstro. Här har kyrkorna en väsentlig uppgift. I den demokratiskt uppbyggda Svenska kyrkan aktualiseras detta nu inför kyrkovalet den 19 september.

Kyrkans budskap evangelium betyder ju glatt budskap. Kyrkan ska vara glädjens kyrka. Detta förtar givetvis inte uppdraget att också vara ett kraftfullt stöd i sorg och andra svåra skeden i livet.

Centerpartiet ställer upp i hela landet med egna listor i valen till kyrkomötet och stiftsfullmäktige. I de lokala valen, till kyrkofullmäktige, är det vanligast att centerpartister finns med på samlingslistor. Gemensamt för centerpartistiska kandidater är att de tar med sig partiets åsikter om människovärdet, decentralisering, miljö och klimat in i det kyrkliga engagemanget.

Centerpartiet behövs i kyrkan som den medmänskliga motvikten till de odemokratiska krafter som utnyttjat valsystemet för att ta sig in i kyrkans beslutsapparat för att skapa en plattform för sina tveksamma värderingar.

Centerpartiet står upp för en öppen, nära, grön, modig och engagerande folkkyrka.

Kyrkan ska stå öppen för alla som söker sig dit. Att stå öppen för både sökare och tvivlare är ett viktigt inslag i detta.

Svenska kyrkan har till uppgift att vara en kyrka för hela landet. Den lokala församlingen har för många en grundläggande betydelse för den lokala identiteten. Därför behövs en nära kyrka.

Kyrkan ska agera ekologiskt hållbart. Detta som ägare av kyrkor, begravningsplatser samt skog och mark.

Vi behöver en modig kyrka. En kyrka som tar ställning för utsatta människor. Kyrkan har även en central roll i samhällsdebatten. Kyrkan måste ta ställning för medmänsklighet.

Kyrkan bär på många traditioner. Dessa ska givetvis vårdas. Kyrkan får dock inte bli bunden av sina traditioner. 2020-talet kräver sina gestaltningar av evangeliet. Kyrkan måste engagera nutidens människor – givetvis utan att ge avkall på det grundläggande budskapet.

Min rekommendation är, ifall du är medlem av Svenska kyrkan och har fyllt 16 år:

1. Rösta!

2. Kryssa tre centerpartister på varje valsedel!

Torbjörn Ahlin (C), kandidat i kyrkovalet