Polly Tinto och Åsa Sandholm, restaurang Rosengrens skafferi. 2020 fanns de vid Granelunds Odlingar. Arkivbild: Cathrine Gustavsson
Davide Lindqvist i det nya gatuköket i Hallsberg under Matresan 2020. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson

Rekord för deltagande utställare i årets matresa

I helgen är nu 110 utställare redo att ta emot nyfika matintresserade besökare runtom i länet i årets Matresan.

Mathantverkare, krögare och matentreprenörer bjuder in till helgen runtom i länet.

– Jag tror det blir största evenemanget i Örebro län om man räknar antal besökare i år. Hela länet är engagerat, säger krögaren Davide Lindqvist som tillsammans med Richard Ekbom initierat Matresan.

Samma helg pågår Ljusstråk i Nora Bergslagen och Vätternrundan som drar besökare dessutom.

– Vi har rekord, 110 utställare i år. Intresset är stort för lokal mat, det går hand i hand med ett ökat matintresse.

– Jag upplever att folk satsar, vågar göra större satsningar på sina stopp och utvecklar sina stopp ytterligare i år, säger Davide som med sin ”Krogen som inte finns” kommer ha fyra stopp i år, något som ökat varje år likaså.

– Folk vågar satsa, de har kanske funnits förut men de har växlat upp vilket är väldigt positivt för den lokala maten och landsbygden, säger Davide Lindqvist.

Han tror att coronapandemin fått flera att tänka nytt.

– Konceptet känns som det moderna då man åker runt hos utställarna, precis som på Lerbäcksmarken, nu Knallesvängen – det är utspritt, man tar ansvar på plats. Kul att det uppstått lite andra grejer.

Matresan är ett samlat koncept för att få ut besökare i bygderna, konceptet sammanställer alla utställare under helgen med en besökskarta.

Richard Ekbom och Davide Lindqvist står bakom konceptet Matresan samt Wadköpings matmarknad som fått ställa in – på grund av corona och rådande restriktioner både 2020/ 2021.

– Nackdelen med Matmarknaden i denna tid är att konceptet bygger på att man ska smaka på allt och närhet. Det upplägget vilar nu. Men vi hoppas så klart att det kan komma tillbaka i samma format.

Matresan i Örebro län pågår 4 och 5 september mellan kl. 11-16.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.