Polly Tinto och Åsa Sandholm, restaurang Rosengrens skafferi. 2020 fanns de vid Granelunds Odlingar. Arkivbild: Cathrine Gustavsson
Davide Lindqvist i det nya gatuköket i Hallsberg under Matresan 2020. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson

Rekord för deltagande utställare i årets matresa

I helgen är nu 110 utställare redo att ta emot nyfika matintresserade besökare runtom i länet i årets Matresan.

Mathantverkare, krögare och matentreprenörer bjuder in till helgen runtom i länet.

– Jag tror det blir största evenemanget i Örebro län om man räknar antal besökare i år. Hela länet är engagerat, säger krögaren Davide Lindqvist som tillsammans med Richard Ekbom initierat Matresan.

Samma helg pågår Ljusstråk i Nora Bergslagen och Vätternrundan som drar besökare dessutom.

– Vi har rekord, 110 utställare i år. Intresset är stort för lokal mat, det går hand i hand med ett ökat matintresse.

– Jag upplever att folk satsar, vågar göra större satsningar på sina stopp och utvecklar sina stopp ytterligare i år, säger Davide som med sin ”Krogen som inte finns” kommer ha fyra stopp i år, något som ökat varje år likaså.

– Folk vågar satsa, de har kanske funnits förut men de har växlat upp vilket är väldigt positivt för den lokala maten och landsbygden, säger Davide Lindqvist.

Han tror att coronapandemin fått flera att tänka nytt.

– Konceptet känns som det moderna då man åker runt hos utställarna, precis som på Lerbäcksmarken, nu Knallesvängen – det är utspritt, man tar ansvar på plats. Kul att det uppstått lite andra grejer.

Matresan är ett samlat koncept för att få ut besökare i bygderna, konceptet sammanställer alla utställare under helgen med en besökskarta.

Richard Ekbom och Davide Lindqvist står bakom konceptet Matresan samt Wadköpings matmarknad som fått ställa in – på grund av corona och rådande restriktioner både 2020/ 2021.

– Nackdelen med Matmarknaden i denna tid är att konceptet bygger på att man ska smaka på allt och närhet. Det upplägget vilar nu. Men vi hoppas så klart att det kan komma tillbaka i samma format.

Matresan i Örebro län pågår 4 och 5 september mellan kl. 11-16.