Sofie Axelzon på ett av sina favoritställen: biblioteket. Foto: Privat

Författarträff med inspiration från Ramsberg

En bok som hyllar böcker – Sofie skrev med biblioteksupproret i Ramsberg i tankarna.

Journalisten Sofie Axelzons debutroman ”Bokbussen kommer vid midnatt” har sitt ursprung i biblioteksupproret i Ramsberg.

– Bibliotek har stor betydelse som mötesplats, jag gillar när man kliver utanför boxen och jobbar för det man tror på som de gjorde under upproret.

Att Sofie kom att skriva just den här boken beror mest på en slump.

– På sociala medier söktes efter en författare till en bokidé som handlade om biblioteksvärlden. Jag tänkte att det här är min chans att få in en fot i romanbranschen. Jag skapade mina huvudkaraktärer och gjorde en synopsis. Det är en bok för bokälskare.

Minst tre böcker i serien

Från början var tanken att boken bara skulle komma ut som ljudbok, men så kom ett erbjudande om att ge ut den också i print.

– Ljudböcker i all ära, men att få ge ut en bok i pappersformat, kunna ställa den i bokhyllan eller ge till mamma – det är fantastiskt. Boken sålde dessutom så bra att förlaget fick göra ett nytryck redan efter tre veckor. Nu blir det en hel serie på minst tre böcker och kärleken till bibliotek kommer fortsätta att vara i centrum.

Vill man träffa Sofie så kommer hon och en annan författare delta i ett författarsamtal på Resta bygdegård på lördag.

– Boken är en hyllning till en levande landsbygd, jag har velat få med i boken att biblioteket är en mötesplats för alla.