Sofie Axelzon på ett av sina favoritställen: biblioteket. Foto: Privat

Författarträff med inspiration från Ramsberg

En bok som hyllar böcker – Sofie skrev med biblioteksupproret i Ramsberg i tankarna.

Journalisten Sofie Axelzons debutroman ”Bokbussen kommer vid midnatt” har sitt ursprung i biblioteksupproret i Ramsberg.

– Bibliotek har stor betydelse som mötesplats, jag gillar när man kliver utanför boxen och jobbar för det man tror på som de gjorde under upproret.

Att Sofie kom att skriva just den här boken beror mest på en slump.

– På sociala medier söktes efter en författare till en bokidé som handlade om biblioteksvärlden. Jag tänkte att det här är min chans att få in en fot i romanbranschen. Jag skapade mina huvudkaraktärer och gjorde en synopsis. Det är en bok för bokälskare.

Minst tre böcker i serien

Från början var tanken att boken bara skulle komma ut som ljudbok, men så kom ett erbjudande om att ge ut den också i print.

– Ljudböcker i all ära, men att få ge ut en bok i pappersformat, kunna ställa den i bokhyllan eller ge till mamma – det är fantastiskt. Boken sålde dessutom så bra att förlaget fick göra ett nytryck redan efter tre veckor. Nu blir det en hel serie på minst tre böcker och kärleken till bibliotek kommer fortsätta att vara i centrum.

Vill man träffa Sofie så kommer hon och en annan författare delta i ett författarsamtal på Resta bygdegård på lördag.

– Boken är en hyllning till en levande landsbygd, jag har velat få med i boken att biblioteket är en mötesplats för alla.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.