Foto: Kerstin Ericsson Mostphotos

Ny sträckning för Vätternrundan via Askersund

I år är det premiär för Vätternrundans nya bansträckning. Ändringen vid norra Vättern gör loppet säkrare och ungefär en och en halv mil längre.

– Det är mycket färre bilar på den här nya delen av banan. Sen blir det en bonus för cyklisterna att sträckan är väldigt vacker, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan i ett pressmeddelande.

Vätternrundan och Trafikverket tog fram den nya bansträckningen som skulle ha haft premiär 2020. Fjolårets arrangemang ställdes dock in. Den 3-4 september 2021 blir första gången som cyklisterna får köra in i Askersund och sedan mot målet i Motala via Åmmeberg, Zinkgruvan och Godegård.

–Vi tog fram den nya sträckningen för att den är säkrast, den totala trafiken är mindre än en tiondel jämfört med hårt trafikerade riksväg 50. Mellan Godegård och Zinkgruvan är det enkelriktat i riktningen från Zinkgruvan till Godegård, vägen är dessutom avstängd för obehörig trafik. Vi uppmanar alla att undvika hela sträckan i den mån det är möjligt och lastbilstrafiken till Zinkgruvan är planerad till andra dagar för ytterligare minska trafikmängden under Vätternrundan, säger Sundblad.

Oskar Sundblad har cyklat den nya sträckan flera gånger.

– Det är en sjukt fin sträckning som är väldigt rolig att uppleva från sadeln och alla får nu möjligheten att se den mysiga orten Askersund. Det är riktigt coolt!

Den omtalade Brattebrobacken är borta men Dalbybackarna som bjuder på 3,8 kilometers stigning upp mot Zinkgruvan kan kanske bli en ny snackis bland deltagarna.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Garphyttans skola utsatt för upprepad skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.