Mova Lind öppnar en pyssel- och hantverksbutik i Laxå. Foto: Ann-Louise Larsson

Ny butik för Laxås hantverkare

Knappt har föreningen Hantverkets butik hunnit stänga innan Mova Lind öppnar en ny pyssel- och hantverksbutik i Laxå. – Jag vill hjälpa alla som håller på med hantverk att sälja sina saker, säger Mova.

Tanken med Movas butik är att fungera som en marknadsplats där lokala hantverkare kan sälja sina saker.

– Man hyr en hylla hos mig och ansvarar själv för att fylla på med saker och sätta priser. Jag hjälper bara till med försäljningen och ser till att det ser ordnat och snyggt ut i försäljarnas hyllor, förklarar Mova Lind.

Hon har precis fått tillgång till källarlokalen på Skolgatan där butiken ska husera och under de närmaste veckorna väntar ett digert arbete med att sätta ihop hyllor och inreda lokalen.

– Min sambo är målare, så vi håller på att måla om hela lokalen också. Det är mycket jobb som väntar men jag räknar med att hinna klart med allt till den första september, berättar Mova.

Butiken kommer att ha öppet tre dagar i veckan, måndagar och fredagar mellan 15-17 och onsdagar klockan 12-15. Hittills är det fyra hantverkare som har hyrt hyllor, men det finns plats för fler.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.