Jonas Bernström, Falab, Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande, Magnus Storm ordförande i tillväxtnämnden samt Linda Svahn, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun. Foto: Ann-Louise Larsson

”Med Lindbackaskolan visar vi vår framtidstro”

I veckan har det varit skolstart i Lindesberg och för högstadieeleverna har det inneburit en flytt till den helt nya Lindbackaskolan.

– Med Lindbackaskolan visar vi vår framtidstro i kommunen och får andra privata aktörer att också våga satsa, säger Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande. Brotorpseleverna har dessutom fått komma till en färdigrenoverad skola.

– Lindbackaskolan är så mycket mer än bara en skola. Vi vill att det ska bli en mötesplats för föreningar, både utomhus och inomhus. Dessutom lagar vi här 3 000 portioner mat varje dag till både förskolor, skolor och äldreboenden, säger Bengt Storbacka.

Under en pressträff förra veckan klargjorde kommunens representater för tankarna bakom en storsatsning om Lindbackaskolan och den framtidstro som kommunen har.

– Det har hänt mycket i det här området under de senaste åren, Lindesberg har fått en helt ny stadsdel som vuxit fram i och med Lindbackaskolan, den nya brandstationen och flera nya butiksetableringar, fortsätter Bengt Storbacka.

Intresset för Lindbackaskolan är stort bland kommuninnevånarna och senare under hösten planeras en invigning dit allmänheten bjuds in. Förutom nybygget har Brotorpsskolan rustats upp och även i ishallen har en del renoveringar gjorts, bland annat en ny kafeteria. Dessutom byggs en ny curlinghall, då den förra revs i samband med nybyggnationen.

Vad som ska hända med Stadsskogsskolans tomma lokaler är ännu inte beslutat. Lokalerna kommer att finnas kvar, men för vilken typ av verksamhet återstår att utreda.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.