Sommarens ensemble från Emil i Lönneberga återkommer med en julföreställning tillsammans med Svenska kammarorkestern. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Lerbäcks-Emil i julupplaga med kammarorkestern

Lerbäcks teater och Svenska Kammarorkestern kommer att sätta upp en julföreställning tillsammans med klassiska julscener från Emil i Lönneberga.

Kammarorkestern och Lerbäcks teater satte upp en föreställning tillsammans för några år sedan – nu är det dags igen. Under lucia-veckan kommer ”Emils jul” att spelas för både skolor och allmänhet.

– Ensemblen är den samma som vi har haft under sommarens Emil-föreställningar i Riseberga. Manuset är nyskrivet med de klassiska julscenerna från Emil i Lönneberga, säger teaterchef Johan Gille.

Han berättar att julföreställningen skulle ha ägt rum redan 2020, men kunde då inte genomföras med anledning av pandemin.

Sammanlagt blir det 12 föreställningar, varav två i Örebro och två i Askersund som är öppna för allmänhet, övriga är skolföreställningar.

– Vi är mycket nöjda med sommarens föreställningar, drygt 8 500 personer såg Emil i Lönneberga vid Riseberga klosterruin, säger Johan Gille.

Han utlovar också att det kommer bli teateraktivitet i Lerbäck under december, men avslöjar inte vad som bjuds ännu.

– Aktuellt just nu är vår deckargåta som vi spelar hela hösten från den 2 september och fram till slutet av november hos oss i Lerbäck. Det är samma föreställning som vi spelade innan pandemin och fick avbryta, säger Johan Gille.