Sommarens ensemble från Emil i Lönneberga återkommer med en julföreställning tillsammans med Svenska kammarorkestern. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Lerbäcks-Emil i julupplaga med kammarorkestern

Lerbäcks teater och Svenska Kammarorkestern kommer att sätta upp en julföreställning tillsammans med klassiska julscener från Emil i Lönneberga.

Kammarorkestern och Lerbäcks teater satte upp en föreställning tillsammans för några år sedan – nu är det dags igen. Under lucia-veckan kommer ”Emils jul” att spelas för både skolor och allmänhet.

– Ensemblen är den samma som vi har haft under sommarens Emil-föreställningar i Riseberga. Manuset är nyskrivet med de klassiska julscenerna från Emil i Lönneberga, säger teaterchef Johan Gille.

Han berättar att julföreställningen skulle ha ägt rum redan 2020, men kunde då inte genomföras med anledning av pandemin.

Sammanlagt blir det 12 föreställningar, varav två i Örebro och två i Askersund som är öppna för allmänhet, övriga är skolföreställningar.

– Vi är mycket nöjda med sommarens föreställningar, drygt 8 500 personer såg Emil i Lönneberga vid Riseberga klosterruin, säger Johan Gille.

Han utlovar också att det kommer bli teateraktivitet i Lerbäck under december, men avslöjar inte vad som bjuds ännu.

– Aktuellt just nu är vår deckargåta som vi spelar hela hösten från den 2 september och fram till slutet av november hos oss i Lerbäck. Det är samma föreställning som vi spelade innan pandemin och fick avbryta, säger Johan Gille.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Garphyttans skola utsatt för upprepad skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.