Göran Karlsson Foto: Arkivbild: Göran Lindhé.

Lokalhistoriker ger ut särtryck om populär Lindesbergsprofil

Efter teaterföreställningen i Dalkarlshyttan som skrevs av Lindesbergsprofilen Fredrik Cederborgh är intresset för Cederborgh just nu rekordstort. Lokalhistorikern Göran Karlsson har gjort ett särtryck från sin tidigare utgivna bok.

Göran Karlsson, lokalhistoriker i Lindesberg, är aktuell med ett särtryck av kapitlet om Fredrik Cederborgh som fanns med i den nu slutsålda boken ”Den sorglöse brukspatronen”. Intresset för Fredrik Cederborgh är rekordstort just nu efter föreställningarna som Bergslagens Spektakelteater gjort i Dalkarlshyttan nyligen, ”Riddare-kandidaten”, som är skriven av Cederborgh men aldrig tidigare uppsatt.

Fredrik Cederborgh (1784-1835) brukar betecknas som Sveriges förste realistiska romanförfattare – men i hemstaden Lindesberg har han tidigare varit obegripligt okänd, menar Göran Karlsson.

Boken ”Den sorglöse brukspatronen” som Göran Karlsson gav ut för en tid sedan är nu helt slutsåld, och han har därför gjort ett särtryck av det kapitel som berättar om Fredrik Cederborgh och hans liv. Särtrycket säljs av Blombergska Bokhandeln i Lindesberg