Så här såg det ut i maj när Monika Ståhl fick plocka trädgårdssnäckor runt om i trädgården, både på gångar, i gräs och uppe i buskarna flera gånger om dagen. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson
Ted von Proschwitz. Foto: Västra Götalands region

”Intressant och lite skrämmande”

"Aldrig tidigare sett en sådan massförekomst av snäckor." Det är docent Ted von Proschwitz reaktion efter sitt besök hos Monika Ståhl i Lillkyrka.

I maj berättade Länsposten om Monika Ståhl i Lillkyrka som hade fått invasion av snäckor i sina trädgård. Morgon och kväll plockade hon bort dem, men på flera håll hade de små blötdjuren förstört både buskar och rabatter.

Ted von Proschwitz, docent i Göteborg och expert på sniglar och snäckor, blev mycket intresserad. I samband med en annan resa genom Sverige passade han på att stanna till hos Monika.

Aldrig sett så många

Till Länsposten skriver han nu att det var ett både intressant och lite skrämmande besök.

”Jag har aldrig tidigare sett en sådan massförekomst av Cepaea nemoralis (parksnäcka red. anm.) och detta trots att de samlar in och avlivar regelbundet.”

Han rådde Monika att fortsätta bekämpa på samma sätt som hon gör, med att plocka, men han tvivlar på att hon kommer att kunna utrota dem helt.

Han skriver vidare till Länsposten:

”Vetenskapligt så räknade jag av och klassificerade så många individer som möjligt i fråga om skalfärg och bandmönster – kanske kan det användas som del i en publikation. Absolut mycket intressant, också statistiskt, eftersom jag kunde klassificera flera hundra individer från samma stora population. Och jag kommer definitivt att omnämna förekomsten i ”Faunistiskt nytt” i museets Årstryck för 2021.”

Glad över värmen

Monika Ståhl är glad över besöket, och fascinerad över Teds idoga intresse att undersöka snäckorna i hennes trädgård.

– Han var här någon timme, satt i solen och räknade ränder. Han tog även med några snäckor, berättar Monika.

Hon är ännu gladare över att det varit så varmt och torrt under en stor del av sommaren.

– Ett tag gav jag upp och orkade inte plocka mer. Snäckorna var till och med högt uppe på dörrkarmarna i stallet, berättar hon.

Börja tidigt nästa år

– När jag kom hem från semestern förra veckan låg det tomma skal där snäckorna torkat undan, men de kom tillbaka när det började regna igen.

Snäckorna förökar sig främst på vårkanten, så nu är Monika helt inställd på att komma igång tidigt nästa vår för att om möjligt förhindra en liknande invasion nästa år.

Och så kommer ingen att få några växter från henne – om de inte också gärna vill riskera egen snäckodling av parksnäckor.

Relaterade artiklar:

Massinvasion av ovanlig trädgårdssnäcka (2021-06-07)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.