Så här såg det ut i maj när Monika Ståhl fick plocka trädgårdssnäckor runt om i trädgården, både på gångar, i gräs och uppe i buskarna flera gånger om dagen. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson
Ted von Proschwitz. Foto: Västra Götalands region

”Intressant och lite skrämmande”

"Aldrig tidigare sett en sådan massförekomst av snäckor." Det är docent Ted von Proschwitz reaktion efter sitt besök hos Monika Ståhl i Lillkyrka.

I maj berättade Länsposten om Monika Ståhl i Lillkyrka som hade fått invasion av snäckor i sina trädgård. Morgon och kväll plockade hon bort dem, men på flera håll hade de små blötdjuren förstört både buskar och rabatter.

Ted von Proschwitz, docent i Göteborg och expert på sniglar och snäckor, blev mycket intresserad. I samband med en annan resa genom Sverige passade han på att stanna till hos Monika.

Aldrig sett så många

Till Länsposten skriver han nu att det var ett både intressant och lite skrämmande besök.

”Jag har aldrig tidigare sett en sådan massförekomst av Cepaea nemoralis (parksnäcka red. anm.) och detta trots att de samlar in och avlivar regelbundet.”

Han rådde Monika att fortsätta bekämpa på samma sätt som hon gör, med att plocka, men han tvivlar på att hon kommer att kunna utrota dem helt.

Han skriver vidare till Länsposten:

”Vetenskapligt så räknade jag av och klassificerade så många individer som möjligt i fråga om skalfärg och bandmönster – kanske kan det användas som del i en publikation. Absolut mycket intressant, också statistiskt, eftersom jag kunde klassificera flera hundra individer från samma stora population. Och jag kommer definitivt att omnämna förekomsten i ”Faunistiskt nytt” i museets Årstryck för 2021.”

Glad över värmen

Monika Ståhl är glad över besöket, och fascinerad över Teds idoga intresse att undersöka snäckorna i hennes trädgård.

– Han var här någon timme, satt i solen och räknade ränder. Han tog även med några snäckor, berättar Monika.

Hon är ännu gladare över att det varit så varmt och torrt under en stor del av sommaren.

– Ett tag gav jag upp och orkade inte plocka mer. Snäckorna var till och med högt uppe på dörrkarmarna i stallet, berättar hon.

Börja tidigt nästa år

– När jag kom hem från semestern förra veckan låg det tomma skal där snäckorna torkat undan, men de kom tillbaka när det började regna igen.

Snäckorna förökar sig främst på vårkanten, så nu är Monika helt inställd på att komma igång tidigt nästa vår för att om möjligt förhindra en liknande invasion nästa år.

Och så kommer ingen att få några växter från henne – om de inte också gärna vill riskera egen snäckodling av parksnäckor.

Relaterade artiklar:

Massinvasion av ovanlig trädgårdssnäcka (2021-06-07)