Sommartankar ett år innan valet 2022

Vi är fortfarande kvar i sommaren 2021. Utifrån ekonomi och hälsa varierar möjligheten att ha semester och ledigt väldigt mycket för olika människor. För de som har möjlighet att resa har det kanske även i år varit mest hemester. Situationen med pandemin och vaccinationer har dessutom gett möjlighet att från första juli kunna resa utomlands för de som har EU:s Covid Pass.

Några sommartankar med tanke på valet om drygt ett år. Vi har nyss haft en process där regeringen först avsattes men senare återuppstod i stort sett samma skepnad. Upptakten var att V började kritisera utredningsförslaget om möjlighet till fri hyressättning vid nyproduktion av hyresrätter. Ett utredningsförslag alltså, ingen färdig proposition..

V gick ut stenhårt med så kallad alternativ fakta att tre miljoner svenskar skulle få högre hyror. Det byggs cirka 55-60 000 lägenheter på ett år varav cirka 50 procent hyresrätter. Om vi räknar 30 000 nya lägenheter med fyra personer i varje. Då tar det cirka 25 år innan tre miljoner är påverkade av de nya reglerna. Dessa tre miljoner körde dock V med konsekvent och de flesta media hängde tyvärr på.

V:s hot om misstroendevotum tog SD hand om. Sedan hängde både M och KD på, fastän utredningsförslaget egentligen handlade om något som de förespråkar. Ulf Kristersson gjorde inte så mycket för att få till en annan regering. Det intressanta är att de flesta sedan ville framställa Centerpartiet som boven i hela regeringskrisen.

Vi kan naturligtvis ha olika åsikter men det vore klädsamt om man värnade sanningen även i politiken.

Frågor där Mp tyvärr också vinklar med osakliga argument är att Centerförslagen om ändrade strandskyddsregler och stärkt äganderätt i stort sett skulle ta bort allemansrätten.

För mig är det tydligt att Centerpartiet värnar miljön, landsbygdsfrågor, småföretagande och gröna jobb. Vi tror inte som Mp att dessa frågor löses med en massa förbud. Vi är ett liberalt parti och tror att mycket kan lösas med innovationer och utveckling.

I september 2022 har vi val. Hur kommer partiernas olika förslag och tankar att framställas i sociala- och andra medier? Som ärliga förslag vad man själv önskar eller fake news och smutskastning av politiska motståndare?

Anders Lycketeg Kretsordförande för Centerpartiet i Hallsberg