Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.