Helena Vilhelmsson

Tullen behöver få ett tydligt kontrolluppdrag

Sommar är för många av oss en härlig tid. Sommaren är också den tiden, tyvärr, när fler stölder sker. Bland annat båtmotorer, motor- och röjsågar, fyrhjulingar.
Vid flera tillfällen har riksdagen uppmanat regeringen att ge tullen mandat att gripa, kvarhålla och starta förundersökning mot innehavare av misstänkt stöldgods. Det har tullen inte kunnat göra hittills, utan har varit tvungen att invänta polis. Om polisen inte har kunnat prioritera att komma inom rimlig tid, har tullen tvingats se på när misstänkt stöldgods lämnar landet.
Från och med den första juli har en lagändring trätt i kraft som ändrar detta. En enig riksdag jublar. Men ändringen räcker inte riktigt. Tullen behöver ha ett tydligt uppdrag att göra kontroller vid utresa, inte bara ha möjligheten att göra det. Naturligtvis handlar det också om nödvändig resursförstärkning. Men det kan löna sig i längden.
I Sverige stjäls det i snitt en fyrhjuling varannan dag. Med tanke på vad en fyrhjuling kostar är det en stor samhällsförlust, och alla utförselkontroller vid Sveriges gräns kan därmed löna sig, om stöldgods till dessa enorma värden kan spåras.
Polisens arbete för att förhindra dessa stöldligor är viktigt.
För detta krävs åtgärder som till exempel fler poliser, straffskärpningar, slopad mängdrabatt vid fler stölder. Allt detta bygger ändå på att polisen prioriterar stöldbrott och åker till brottsplatsen, påbörjar förhör och säkrar bevis.
Ibland finns uppenbarligen resurser. För en tid sedan avlivades en varg i Värmland under pågående tamdjursattack enligt den så kallade nödvärnsparagrafen. Döm om förvåningen när polisen kom ut till fårhagen, mitt i natten, för att säkra bevis att det inte var en illegalt avlivad varg…
Vi som riskerar att bli rånade uppmanas att starta grannsamverkan mot brott, låsa fyrhjulingen ordentligt, använda DNA-märkning och GPS-puckar och Nixa vårt fordon så det inte går att spåra via reklamerbjudanden.
Alla mycket bra saker, absolut, men om vi gjort vårt, utan polisiärt stöd, då ska myndigheter göra sitt. Legitimiteten för våra myndigheter är en av de viktigaste sakerna att upprätthålla.
Om tullen, som hittills, ibland tvingats släppa stöldgods ut ur landet försvinner just legitimiteten. Därför måste tullen få ännu tydligare uppdrag att jobba med utförselkontroller.