Artister som ser fram emot att få spela i Brevens bruk igen. Foto: Karin Löwengren
Hjalmar Berglund är mångas favoritfigur. Foto: Karin Löwengren
De är tillfälliga Brevens bruksbor. Foto: Karin Löwengren

Spelsugna artister är tillbaka ute på grönbete

Som ystra kor på ko-släpp, ringrostiga och onödigt nervösa; det är lite så revygänget i Brevens bruk känner inför de kommande föreställningarna.

Det är ett glatt, men lätt ringrostigt gäng artister som möts upp i Brevens bruk – äntligen ska de få börja jobba igen. Peter Flack, Marie Kühler Flack, Amanda Flack, Hasse Andersson, Monica Forsberg och pianisten Peter Tikkanen samlas i sommar under namnet ”Artister på Grönbete” för att göra en show på Majstångsplan i Brevens bruk.

De skrattar och skämtar med varann och det känns att de har varit vänner i åratal.

– Första gången jag jobbade med Monica var till melodifestivalen när hon uppträdde med gruppen Ritz i början på 80-talet. Jag gjorde koreografi till dem, säger Marie. Monica fyller genast i att de bara lyckades lära sig ett enda steg.

– Marie ville så mycket mer, men det gick inte med det gänget, förklarar Monica och båda skrattar.

Hjalmar är gästartist

Just den här ensemblen har spelat ihop många gånger under åren och de umgås också privat. Monica berättar att Peter Flack introducerade henne och maken Hasse för Brevens bruk och att de har hyrt in sig på orten för sommaren.

– Huset heter Djup, det ligger nere vid sjön och är fantastiskt vackert, berättar Hasse. Vi bor ju vid kusten nere i Båstad och det här är något helt annat. Monica älskar att komma hem till skogen igen, hon är en riktig skogsböna, säger han och skrattar.

– Man kan inte låta bli att bli förtjust i Brevens bruk, det är så fint, fyller Monica i nöjt.

Sommarens show kommer att innehålla både dans, sketcher, allsång, och så kommer Hjalmar Berglund som gästartist.

– En minirevy helt enkelt, fast utan större klädbyten. Det kommer bli lätt för publiken att hålla avstånd, vi har hela den här stora platsen, säger Amanda och visar ut över Majstångsplan.

– Utan Brevens Bruk AB skulle inte det här ha gått, säger Peter. Det är deras mark som vi fått tillstånd att vara på.

Efter föreställningarna i Brevens bruk börjar det rulla på med arbete igen för sällskapet.

– Vi uppträder med Svenska Kammarorkestern vid Önskekonserten i augusti, sen ska vi spela ”Svingelskogen” i Skåne med samma gäng, säger Marie.

Hur ser det ut inför höstens planerade Hjalmar-revy?

– Om inte restriktionerna släpper helt kan vi inte spela, vi måste ha full salong och det är en liten trång teater, säger Marie. Det är 6000 biljetter bokade som flyttats fram från förra året, så publiken väntar också på besked.

– Vi vill spela och de vill komma, det hänger bara på att det ska vara säkert för alla, avslutar Amanda.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.