Artister som ser fram emot att få spela i Brevens bruk igen. Foto: Karin Löwengren
Hjalmar Berglund är mångas favoritfigur. Foto: Karin Löwengren
De är tillfälliga Brevens bruksbor. Foto: Karin Löwengren

Spelsugna artister är tillbaka ute på grönbete

Som ystra kor på ko-släpp, ringrostiga och onödigt nervösa; det är lite så revygänget i Brevens bruk känner inför de kommande föreställningarna.

Det är ett glatt, men lätt ringrostigt gäng artister som möts upp i Brevens bruk – äntligen ska de få börja jobba igen. Peter Flack, Marie Kühler Flack, Amanda Flack, Hasse Andersson, Monica Forsberg och pianisten Peter Tikkanen samlas i sommar under namnet ”Artister på Grönbete” för att göra en show på Majstångsplan i Brevens bruk.

De skrattar och skämtar med varann och det känns att de har varit vänner i åratal.

– Första gången jag jobbade med Monica var till melodifestivalen när hon uppträdde med gruppen Ritz i början på 80-talet. Jag gjorde koreografi till dem, säger Marie. Monica fyller genast i att de bara lyckades lära sig ett enda steg.

– Marie ville så mycket mer, men det gick inte med det gänget, förklarar Monica och båda skrattar.

Hjalmar är gästartist

Just den här ensemblen har spelat ihop många gånger under åren och de umgås också privat. Monica berättar att Peter Flack introducerade henne och maken Hasse för Brevens bruk och att de har hyrt in sig på orten för sommaren.

– Huset heter Djup, det ligger nere vid sjön och är fantastiskt vackert, berättar Hasse. Vi bor ju vid kusten nere i Båstad och det här är något helt annat. Monica älskar att komma hem till skogen igen, hon är en riktig skogsböna, säger han och skrattar.

– Man kan inte låta bli att bli förtjust i Brevens bruk, det är så fint, fyller Monica i nöjt.

Sommarens show kommer att innehålla både dans, sketcher, allsång, och så kommer Hjalmar Berglund som gästartist.

– En minirevy helt enkelt, fast utan större klädbyten. Det kommer bli lätt för publiken att hålla avstånd, vi har hela den här stora platsen, säger Amanda och visar ut över Majstångsplan.

– Utan Brevens Bruk AB skulle inte det här ha gått, säger Peter. Det är deras mark som vi fått tillstånd att vara på.

Efter föreställningarna i Brevens bruk börjar det rulla på med arbete igen för sällskapet.

– Vi uppträder med Svenska Kammarorkestern vid Önskekonserten i augusti, sen ska vi spela ”Svingelskogen” i Skåne med samma gäng, säger Marie.

Hur ser det ut inför höstens planerade Hjalmar-revy?

– Om inte restriktionerna släpper helt kan vi inte spela, vi måste ha full salong och det är en liten trång teater, säger Marie. Det är 6000 biljetter bokade som flyttats fram från förra året, så publiken väntar också på besked.

– Vi vill spela och de vill komma, det hänger bara på att det ska vara säkert för alla, avslutar Amanda.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt med Örebro viltvårdsförening

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Ljusets drottning Sophie Janson i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.

Avspänt lunchmöte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Många programpunkter inplanerade när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på pandemibesök i Örebro. Jenny Gille, teaterchef på Lerbäcks Teater, var en av dem som var inbjuden på lunchträff.

Ansök nu för gratis tåg för unga i sommar

Upp till 60 000 unga européer får resa gratis i sommar när EU drar i gång sitt reseprojekt igen. Även 19- och 20-åringarna får nu chansen.