TBE, fästingöverförd hjärninflammation, är en sjukdom som blir allt vanligare i Sverige. Foto: Dmitrii Melnikov, Most photos

Länsinvånarna fortsätter vaccinera sig mot TBE

Färre svenskar vaccinerar sig mot TBE, men på Läkargruppen i Örebro märks ingen skillnad.

Som Länsposten skrev om förra veckan så visar statistik från Folkhälsomyndigheten att antalet fall av TBE, virussjukdomen som sprids via fästingar, har fördubblats jämfört med förra året. Samtidigt rapporterade Apoteket och Doktor24 i maj att antalet TBE-vaccinationer minskat med cirka 40 procent sedan coronapandemin startade.

Vaccinationströtthet

Tommy Söderman är VD på Capio Läkargruppen i Örebro som har en av länets största vaccinationsmottagningar.

Där ser det ut som det brukar; vissa dagar är det fullbokat, andra inte.

– Vi har inte märkt av någon sådan minskning, det är ungefär lika mycket vaccinationer som vanligt. Men jag tror att folk rent allmänt är lite vaccinationströtta. Det är så mycket prat om coronavaccinet att TBE har kommit lite i skymundan i år. Men det ser så klart olika ut på olika orter, vi har både barn och vuxna som vaccinerar sig mot TBE. Resevaccin å andra sidan är det helt dött med, det är ju knappt någon som reser utomlands nu, bara några enstaka som bokar tid för sådana vaccinationer.

Har ni sett någon oro för de olika vaccinerna hos de som bokar tid?

– En del frågar om det går att ta både covid- och TBE-vaccinet samtidigt, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det går minst en vecka mellan TBE-sprutan och vaccinet mot covid-19. Det är för att man ska veta vilket vaccin man har reagerat emot om man skulle få biverkningar.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.