TBE, fästingöverförd hjärninflammation, är en sjukdom som blir allt vanligare i Sverige. Foto: Dmitrii Melnikov, Most photos

Länsinvånarna fortsätter vaccinera sig mot TBE

Färre svenskar vaccinerar sig mot TBE, men på Läkargruppen i Örebro märks ingen skillnad.

Som Länsposten skrev om förra veckan så visar statistik från Folkhälsomyndigheten att antalet fall av TBE, virussjukdomen som sprids via fästingar, har fördubblats jämfört med förra året. Samtidigt rapporterade Apoteket och Doktor24 i maj att antalet TBE-vaccinationer minskat med cirka 40 procent sedan coronapandemin startade.

Vaccinationströtthet

Tommy Söderman är VD på Capio Läkargruppen i Örebro som har en av länets största vaccinationsmottagningar.

Där ser det ut som det brukar; vissa dagar är det fullbokat, andra inte.

– Vi har inte märkt av någon sådan minskning, det är ungefär lika mycket vaccinationer som vanligt. Men jag tror att folk rent allmänt är lite vaccinationströtta. Det är så mycket prat om coronavaccinet att TBE har kommit lite i skymundan i år. Men det ser så klart olika ut på olika orter, vi har både barn och vuxna som vaccinerar sig mot TBE. Resevaccin å andra sidan är det helt dött med, det är ju knappt någon som reser utomlands nu, bara några enstaka som bokar tid för sådana vaccinationer.

Har ni sett någon oro för de olika vaccinerna hos de som bokar tid?

– En del frågar om det går att ta både covid- och TBE-vaccinet samtidigt, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det går minst en vecka mellan TBE-sprutan och vaccinet mot covid-19. Det är för att man ska veta vilket vaccin man har reagerat emot om man skulle få biverkningar.