Utanför Nikoloaikyrkan har sörjande örebroare lämnat ljus och blommor. Foto: Ann-Louise Larsson
Under fredagen flaggas det på halv stång vid Örebro flygplats, där nio personer i torsdags kväll omkom i en flygkrasch. Foto: Ann-Louise Larsson
Rådhuset flaggade på halv stång och hade öppet för kondoleanser.
Nio vita rosor ligger på gräsmattan utanför flygplatsens entré. Sörjande har också lagt dit blommor. Foto: Ann-Louise Larsson

Örebro i sorg efter flygkrasch

Förra torsdagen omkom nio personer när ett plan med fallskärmshoppare störtade vid Örebro flygplats. Hela Örebro försattes i sorg och redan under fredagen hade 400 personer besökt Nikolaikyrkan för att hedra och sörja de omkomna.

Ombord på planet fanns åtta fallskärmshoppare som alla tillhörde Örebro fallskärmsklubb, samt en pilot inhyrd från en annan fallskärmsklubb. Planet lyfte från flygplatsen i Örebro vid 19.30-tiden på torsdagskvällen, men fick problem efter bara några sekunder och störtade. Flygplatsens egen räddningsorganisation var snabbt på plats när haverilarmet kom och hade när räddningstjänsten kom fram släckt branden i flygplanet.

– Det fanns inga liv att rädda. Flygplanet hade brunnit och var deformerat, uppger räddningschef P-O Staberyd under en presskonferens på fredagen.

Olyckan beskrivs som en av de största tragedier som inträffat i Örebro under de senaste 50 åren.

Många piloter har besökt kyrkan

Redan under torsdagskvällen kallades kommunens Posom-grupp, som jobbar med psykiskt och socialt omhändertagande, in, vilket är ovanligt tidigt, och under fredagen och helgen har örebroarna kunnat besöka såväl rådhuset som Nikolaikyrkan. Under fredagen hade Nikolaikyrkan haft ungefär 400 besökare och under helgen har ytterligare omkring 850 personer besökt kyrkan, många av dessa har haft någon form av relation till flyg- och pilotyrket. Totalt har drygt 100 anhöriga till de omkomna besökt Nikolaikyrkan sedan i fredags och kyrkan fortsätter hålla öppet enligt ordinarie öppettider med personal på plats. Kommunens Posom-grupp som har haft öppet under helgen är nu stängd, men den som är i behov av stöd kan fortsatt få hjälp av socialtjänsten. Svenska kyrkan jobbar med att etablera sorgegrupper för anhöriga till de omkomna.

Minnesstund för allmänheten

Idag, torsdag, hålls en minnesstund i stadsparken. Minnesstunden är öppen för allmänheten och startar klockan 14.

– Det är med stor sorg vi tagit emot beskedet att nio personer omkommit i den svåra flygolyckan. Vi är många som vill visa vårt deltagande i sorgen och hedra de avlidna. Allmänheten inbjuds därför att närvara, säger landshövding Maria Larsson.

Minnesstunden arrangeras av Länsstyrelsen i Örebro län i samarbete med Örebro Fallskärmsklubb, Svenska kyrkan, Örebro kommun, samt övriga kommuner i länet.

Minnesstunden kommer innehålla tal av landshövding Maria Larssson, kyrkoherde Johan Svedberg, kommunfullmäktiges ordförande Jan Zetterquist och Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb. Musiken står Hans och Linn Elvkull, Martin Almgren och Gunnel Sjöberg för.

Minnesstunden äger rum vid stora scenen i Stadsparken som kommer att skärmas av. Det finns möjlighet att samla 600 personer.