Utanför Nikoloaikyrkan har sörjande örebroare lämnat ljus och blommor. Foto: Ann-Louise Larsson
Under fredagen flaggas det på halv stång vid Örebro flygplats, där nio personer i torsdags kväll omkom i en flygkrasch. Foto: Ann-Louise Larsson
Rådhuset flaggade på halv stång och hade öppet för kondoleanser.
Nio vita rosor ligger på gräsmattan utanför flygplatsens entré. Sörjande har också lagt dit blommor. Foto: Ann-Louise Larsson

Örebro i sorg efter flygkrasch

Förra torsdagen omkom nio personer när ett plan med fallskärmshoppare störtade vid Örebro flygplats. Hela Örebro försattes i sorg och redan under fredagen hade 400 personer besökt Nikolaikyrkan för att hedra och sörja de omkomna.

Ombord på planet fanns åtta fallskärmshoppare som alla tillhörde Örebro fallskärmsklubb, samt en pilot inhyrd från en annan fallskärmsklubb. Planet lyfte från flygplatsen i Örebro vid 19.30-tiden på torsdagskvällen, men fick problem efter bara några sekunder och störtade. Flygplatsens egen räddningsorganisation var snabbt på plats när haverilarmet kom och hade när räddningstjänsten kom fram släckt branden i flygplanet.

– Det fanns inga liv att rädda. Flygplanet hade brunnit och var deformerat, uppger räddningschef P-O Staberyd under en presskonferens på fredagen.

Olyckan beskrivs som en av de största tragedier som inträffat i Örebro under de senaste 50 åren.

Många piloter har besökt kyrkan

Redan under torsdagskvällen kallades kommunens Posom-grupp, som jobbar med psykiskt och socialt omhändertagande, in, vilket är ovanligt tidigt, och under fredagen och helgen har örebroarna kunnat besöka såväl rådhuset som Nikolaikyrkan. Under fredagen hade Nikolaikyrkan haft ungefär 400 besökare och under helgen har ytterligare omkring 850 personer besökt kyrkan, många av dessa har haft någon form av relation till flyg- och pilotyrket. Totalt har drygt 100 anhöriga till de omkomna besökt Nikolaikyrkan sedan i fredags och kyrkan fortsätter hålla öppet enligt ordinarie öppettider med personal på plats. Kommunens Posom-grupp som har haft öppet under helgen är nu stängd, men den som är i behov av stöd kan fortsatt få hjälp av socialtjänsten. Svenska kyrkan jobbar med att etablera sorgegrupper för anhöriga till de omkomna.

Minnesstund för allmänheten

Idag, torsdag, hålls en minnesstund i stadsparken. Minnesstunden är öppen för allmänheten och startar klockan 14.

– Det är med stor sorg vi tagit emot beskedet att nio personer omkommit i den svåra flygolyckan. Vi är många som vill visa vårt deltagande i sorgen och hedra de avlidna. Allmänheten inbjuds därför att närvara, säger landshövding Maria Larsson.

Minnesstunden arrangeras av Länsstyrelsen i Örebro län i samarbete med Örebro Fallskärmsklubb, Svenska kyrkan, Örebro kommun, samt övriga kommuner i länet.

Minnesstunden kommer innehålla tal av landshövding Maria Larssson, kyrkoherde Johan Svedberg, kommunfullmäktiges ordförande Jan Zetterquist och Jesper Bergstrand från Örebro fallskärmsklubb. Musiken står Hans och Linn Elvkull, Martin Almgren och Gunnel Sjöberg för.

Minnesstunden äger rum vid stora scenen i Stadsparken som kommer att skärmas av. Det finns möjlighet att samla 600 personer.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.