Helena Vilhelmsson

Då har vi åter en regering – samma som förut

För att vara mer exakt, vi har samma regering som förut. Den parlamentariska situationen är svår. Lika svår som efter valet 2018. Centerpartiet är ett liberalt, borgerligt parti som vill ha en borgerlig regering, men det ville inte väljarna. Mandaten räckte inte till. Moderaterna backade i riksdagsvalet, alla andra allianspartier ökade.

Sverigedemokraterna är inget borgerligt parti, därför kan vi inte göra oss beroende av dem för att styra landet. Sverige behöver inte begränsningar i yttrande- och tryckfrihet, vi behöver inte inskränkningar i kvinnors aborträtt, eller människors rätt att älska vem de vill. Det menar Sverigedemokraterna, och tillsammans med dessa vill nu också övriga allianspartier vandra. Det får dom göra utan Centerpartiet.

De partier som fällde regeringen hade ingen alternativ plan. Följden blev samma regering men utan krav på att genomföra många politiska förslag som alliansen drev. Vad har Moderaterna och Kristdemokraterna vunnit på detta?

För att undvika ett extraval valde Centerpartiet att tolerera en s-ledd regering som kommer regera i minoritet. En stor besvikelse är att statsministern inte utser en jordbruksminister. Det är en signal som förfärar. Avgörande processer för både äganderätt och jordbruk pågår inom EU kommande året. Näringsminister Baylan får mycket att göra…

Debatten om Centerpartiets tre krav för att släppa fram regeringen har varit högljudd. Kraven fanns med även i januariavtalet. Alltså har Miljöpartiet en gång redan ställt sig bakom dem. Därför är det för mig obegripligt att de nu använder den retorik de gör. Som gör att diskussionen slits isär och beskyllningarna haglar.

Vänsterpartiet förfäktade lögnen att ”tre miljoner hyresgäster” skulle få höjd hyra om en viss punkt i januariavtalet genomfördes. På samma sätt skriker nu Miljöpartiet att ”Centerpartiet slaktar skogen”. Då har följaktligen även Miljöpartiet tidigare gått med på att slakta skogen. Eller var aldrig tanken att genomföra förändringarna i äganderätten, strandskyddslagstiftning och arbetsrätten?

Förutsatt att alla partier röstar på politik som de själva driver, kommer vi inom ett år, se förslag på stärkt äganderätt och uppluckrat strandskydd. Det finns nämligen majoritet för det i riksdagen. Med eller utan Miljöpartiet.

Helena Vilhelmsson (C) Riksdagsledamot Örebro län