En flagga på halv stång vid flygplatsen i Örebro under fredagsförmiddagen. Nio personer dog i torsdagens olycka. Foto: Jeppe Gustafsson/ TT
Nio dog i den svåra flygkraschen vid Örebro flygplats på torsdagskvällen. Foto: Jeppe Gustafsson/TT
ÖREBRO 2021-07-09 Per-Ove Staberyd, brandchef, Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen, och Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport, under pressträffen i ankomsthallen på Örebro flygplats med anledning av gårdagen flygplansolycka. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Nio personer omkom i flygkraschen vid Örebro flygplats

Samtliga nio personer omkom i flygkraschen vid Örebro flygplats. Åtta fallskärmshoppare och en pilot befann sig på planet, som havererade strax efter start. Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan.

OlyckorTT
Samtliga nio personer ombord omkom i flygkraschen vid Örebro flygplats.
Åtta fallskärmshoppare och en pilot befann sig på planet, som havererade strax efter start.
– Det fanns inget liv att rädda, säger brandchefen på presskonferensen.

Direkt när larmet kom förstod polisen att det var en omfattande olycka, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen, på presskonferensen som inleddes klockan tio på fredagen.

– Vår uppgift var att stödja räddningstjänsten, ett samarbete som fungerade väl på plats. Det var väl uppstyrt. Vi kan se att det gick så väl det någonsin kunde göra under så här tragiska omständigheterna, säger Niclas Hallgren.

Per-Ove Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår, berättar att insatsen när det gäller räddningsarbetet gjordes av flygplatsens egen räddningsorganisation.

– Det som är bra är att räddningspersonal på flygplatsen gjorde ett väldigt bra jobb. När vi kom fram var flygplanet släckt, och det var bra för oss. Vi hade tydlig hjälp för att hitta rätt och ut där flygplanet låg. Känns skönt att de rutinerna fungerat, säger han.

När räddningstjänsten nådde olycksplatsen stod det snabbt klart att ingen hade överlevt flygkraschen, enligt Per-Ove Staberyd.

– Möjligheterna för oss att rädda liv är i stort sett noll när vi kommer fram och planet har brunnit och är deformerat, säger han.

”Tankarna går till Umeå”

Polisen ska nu utreda om det finns några rättsliga påföljder som är aktuella efter kraschen.

– Vi har redan när vi var på plats initialt börjat samla in vittnesuppgifter och ser till att säkerställa den tekniska information som finns för att möjliggöra ett bra utredningsarbete, säger Niclas Hallgren.

På torsdagskvällen började polisen jobba utifrån brottsrubriceringen framkallande av fara och vållande till annans död.

– Vi behövde en brottsrubricering ganska tidigt för att ha något att jobba efter. Jag kan inte gå in på vilka detaljer som ligger till grund för de rubriceringarna, säger Niclas Hallgren.

Flygolyckan i Örebro påminner om en liknande olycka som inträffade i Umeå 2019, och den senare har används av polisen i olycksfallsövningar.

Men Niclas Hallgren vill understryka att polisens arbete nu enbart är inriktat på torsdagens olycka.

– Tankarna går till Umeå, och den händelsen där har vi som scenario när vi har övat. Men nu jobbar vi förutsättningslöst med den här händelsen, vi drar inga paralleller i övrigt till Umeå, säger han.

Planet ska bärgas

Statens haverikommission kallade ut två utredare till nedslagsplatsen under olyckskvällen.

– Arbetet så här långt är att det har utförts intervjuer med flygledare och vittnen på plats. Vi har gjort en första titt på vraket och omgivningarna, säger Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission.

Hittills har de dock inga svar på vad som orsakat olyckan.

– Vraket har inte kunnat tala till oss och visa vad som har hänt, säger Swaffer.

Målsättningen nu är att bärga flygplanet så snart som möjligt och ta det till en undersökningslokal i Strängnäs.

”Bottenlös sorg”

Under natten pågick arbetet vid flygplatsen.

– Jag har svårt att tänka mig att vi kommer att lämna den här platsen under det närmsta dygnet, säger Helena Gullberg, stabschef i Örebro kommun, som samordnar kommunens krisstöd till de drabbade.

Strax före halv två på natten bekräftade polisen att samtliga ombord omkommit.

– Det är bara en bottenlös sorg och tragedi. Man önskar att man kunde göra mer för de inblandade, säger Helena Gullberg.

Fallskärmshopparflyget havererade strax efter start vid klockan 19.20 på torsdagskvällen och fattade därefter eld.

Enligt Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet, var planet av modell DHC-2 turbo beaver.

– Örebro fallskärmsklubb hade hyrt in det från Skåne. Vanligtvis hoppar man mest fallskärm på helgerna, men nu hade de hyrt in ett plan för att hoppa mer intensivt under hela veckan, säger hon.

Paralleller med Umeå-olycka

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll drar paralleller till olyckan i Umeå 2019, då samtliga nio personer i ett fallskärmsflygplan omkom.

– Det är knappt två år sedan. Man kan undra varför ett sådant här haveri sker igen. Det är många människoliv vi pratar om, flera anhöriga som drabbas, säger han.

Flygplanen som användes i Umeå och i Örebro var båda turbindrivna.

– Det är en beprövad konstruktion med en beprövad motor, säger Hans Kjäll, som inte ser några särskilda problem med flygplansmodellen.

Men det är fortfarande för tidigt för att säga något mer om vad som kan ha orsakat kraschen. En preliminär rapport om händelseförloppet kan komma om ungefär en månad, därefter kommer det troligtvis att dröja mellan sex och tolv månader innan den fullständiga slutrapporten är klar, enligt Hans Kjäll.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.