Missle Hill med Örjan Kihlström i sulkyn var förra årets segrare av Bergslagsloppet. 1 juli släpps årets tävlingsprogram och biljetter. Foto: ALN

70-års jubileum firas med stor travfest på Fornaboda

Den 7 juli i år blir det en stor jubileumsdag på Fornaboda travbana, som i år fyller 70 år. Förutom det traditionella Bergslagsloppet körs ett helt nytt jubileumslopp.

Bergslagsloppet på Fornaboda travbana i Lindesberg brukar räknas som en av sommarens höjdpunkter för de travintresserade. I år blir det en extra fullmatad dag med anledning av banans jubileum.

– Vi kommer presentera tävlingsprogrammet den 1 juli och samma dag släpps även biljetterna. Min förhoppning, om det inte blir några ändringar i restriktionerna, är att vi ska kunna ta in 600 åskådare, säger sportchef Robin Thörn.

Bergslagsloppet firar 40 år

Förutom travbanans 70-års jubileum firar även Bergslagsloppet jubileum med sina 40 år. Minst hälften av startavgifterna från loppet skänks till Barncancerfonden. Nytt för i år är dessutom att vinnaren av Bergslagsloppet direktkvalificerar sig till Årjängs stora sprinterlopp den 17 juli.

Det nya jubileumsloppet är ett så kallat långlopp på 2 640 meter och har precis som Bergslagsloppet även det en prissumma på 100 000 kronor.

– Vi har sett ett stort intresse för både Bergslagsloppet och jubileumsloppet och kommer kunna presentera ett riktigt fint tävlingsprogram. Vi tror också att biljetterna kommer säljas slut snabbt, först till kvarn gäller, säger Robin Thörn.

Totalt under dagen kommer 11 olika lopp att köras. Fornaboda travbana invigdes 1951 och brukar beskrivas som Sveriges grönaste travbana.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Nyblivna och marklösa jägare på älgjakt med Örebro viltvårdsförening

För dem som inte har egen mark att jaga på finns Örebro viltvårdsförening. De sköter all jakt på kommunens mark och på måndagen höll man till i Karlslundsskogen.

Ljusets drottning Sophie Janson i ny utställning

För 70 år sedan fotograferade Sophie Jansson sitt sista kommunfullmäktige och det är 30 år sedan hon dog. Vad passade då bättre än att uppmärksamma hennes fotografiska gärning med en väl genomarbetad utställning.

Volontärer på Hemlösa Tassar välkomnar nytt lagförslag

Begreppet "sommarkatt" är inget som föreningen Hemlösa Tassar använder; de får in lika mycket katter året runt. Men regeringen föreslår nu obligatorisk märkning och registrering av katter, vilket ska stärka kattens status.

Avspänt lunchmöte med kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Många programpunkter inplanerade när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på pandemibesök i Örebro. Jenny Gille, teaterchef på Lerbäcks Teater, var en av dem som var inbjuden på lunchträff.

Ansök nu för gratis tåg för unga i sommar

Upp till 60 000 unga européer får resa gratis i sommar när EU drar i gång sitt reseprojekt igen. Även 19- och 20-åringarna får nu chansen.